Pearson Thanksgiving Pie

Vrienden van mij uit Minnesota zweren bij dit familierecept wanneer Thanksgiving voor de deur staat. Ik heb per definitie twijfels bij recepten uit Amerikaanse contreien (omdat er doorgaans iets “store-bought” in de lijst met ingrediënten staat), maar dit is the real deal. Zoete aardappeltaart met een amandelkorst en de nodige dosis alcohol. Don’t knock it till you try it!

Voor het deeg:

  • 225g tarwebloem
  • 60g amandelschilfers
  • 1/4tl zout
  • 1tl kaneel
  • 2el kristalsuiker
  • 115g koude, ongezouten LV boter (Dilea), in blokjes gesneden
  • 1 groot ei
  • 2el ijskoud water

Voor de vulling:

  • 2 grote of 3 middelgrote zoete aardappelen
  • 55g gesmolten LV boter (Dilea)
  • 1tl vanille-extract
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 200ml LV room (Dilea)
  • 90ml esdoornsiroop
  • 70g donkerbruine suiker
  • 60ml bourbon (cognac is een waardig alternatief)
  • 1/4tl zout
  • 1/4tl nootmuskaat
  • 1/4tl kaneel
  • 1/4tl kruidnagel (gemalen)
  • zwarte peper (enkele draaitjes van de molen)

Thank heaven for pie!

Vooraf: aardappelprut!

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Zet ze in een stomer en stoom tot ze gaar zijn (15 minuten zou genoeg moeten zijn). Laat ze afkoelen en pureer ze vervolgens met een staafmixer.

Even later…

  1. Meng de bloem, amandelschilfers, suiker en het zout in de mengkom van een deegmixer. Doe de boterblokjes erbij en meng tot alles eruitziet al grof zand.
  2. Voeg het ei en water toe tot alles een klomp deeg vormt.
  3. Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak en doe het in een bakvorm (diameter 28cm). Zorg ervoor dat het deeg overal (ongeveer) even dik is. Overal prikken met een vork en 30 minuten in de koelkast laten vertoeven.
  4. Verwarm de oven voor op 190°.
  5. Bak de taartbodem 20-25 minuten tot hij droog aanvoelt en lichtjes begint te kleuren.

Ondertussen…

  1. Meng de afgekoelde aardappelpuree met de gesmolten boter, bruine suiker, eieren, eierdooier, esdoornsiroop en het vanille-extract. Goed mengen.
  2. Voeg vervolgens de bourbon/cognac toe en het zout, de nootmuskaat, kaneel, gemalen kruidnagel en peper. Wederom goed mengen.
  3. Doe de vulling in de taartbodem en bak de taart 50 à 55 minuten. Als je lichtjes schudt met de vorm, zou de vulling nog een beetje moeten bewegen (à la pudding).
  4. Laat de taart afkoelen alvorens ze op te dienen. Lekker op zich of met een bolletje (lactosevrij) vanille-ijs en een toefke kaneel.

Geef een reactie