Bebek betutu & co

Bebek betutu, sayur urab, nasi kuning & sambal matah khas Bali om precies te zijn.
En dan nu in het Nederlands: gestoomde eend, gemengde groentjes met kokos, gele rijst en sambal op Balinese wijze. Een hele mondvol en allesbehalve snel klaar, maar… als dit feestmaal geen smile op uw teerbemindes lippen tovert, tja… Zoek dan maar verder. 😉

Toegegeven, ik ben een tikkeltje bevooroordeeld als het op de Indonesische keuken aankomt. Elk Indonesisch gerecht brengt immers herinneringen aan onze Bali honeymoon naar boven en voelt bijgevolg aan als een klein beetje feest. Maar het merendeel van de Indonesische gerechten die ik tot op heden heb uitgeprobeerd zijn ook gewoon verdomd lekker, verdekke. Twee keer vloeken; dan moét het wel waar zijn!

Bebek betutu was het gerecht dat vrouwlief en ik aten op onze laatste avond in Ubud. We vertoefden op dat moment in Miro’s Garden Restaurant, alwaar we ons eendje 24 uur op voorhand hadden besteld. De vlucht naar Bali was 16 uur; de rit van Denpasar naar Ubud nog eens een dik uur. Alleen al voor een avondje Miro’s zou ik met plezier weer op het vliegtuig springen. “Zever, gezever!” hoor ik u denken? Kijk hier eens:

Potdekke… En hier zitten we, in Landen City. Buitentemperatuur 2°C. Met kans op regen morgen. Soit

Een uitstapje naar de Aziatische supermarkt is een vereiste voor deze romantische dinner date, maar voor de liefde hebt u dat vast wel over, nietwaar, dappere keukenprins/-prinses? Let wel op: u heeft véél tijd nodig voor dit gerecht, dus shoppen moet op voorhand gebeuren, bitte! Als u alles goed doet, eindigt u hiermee:

Akkoord, akkoord, zoals de opmerkzame zielen onder jullie al hebben gemerkt, was mijn eend lang niet zo goed gestoomd als het origineel, maar eerlijk is eerlijk: die had 24 uur in de Balinese (ondergrondse) oven gezeten. De mijne “slechts” 4… (al is 5 beter) Maar zacht was ze! Op naar de recepten!

BEBEK BETUTU (gestoomde eend; originele versie te verslinden op The Intolerant Chef)

  • 1 eend
  • 1cm kurkumawortel, in stukjes gesneden + in een grote kom met water (om de eend te wassen)
  • 200g geblancheerde spinazie, in stukjes gesneden
  • 1 kaneelstok
  • bananenblad (verkrijgbaar bij sommige Aziaten; bij Exotic World in Leuven heb ik het al gevonden. Minder authentiek alternatief: bakpapier ^^)

Voor de bumbu (kruidenpasta — Alle “exotische” ingrediënten zijn in principe te verkrijgen bij een goede Aziatische supermarkt.):

  • 10 sjalotten (Let wel: in Indonesië zijn de sjalotten klein tot zeer klein. Grote banaansjalotten kan je dus beter als 2 of zelfs 3 stuks tellen.), grof gehakt
  • 1 bol knoflookteentjes (gepeld)
  • 4 kemirinoten, geroosterd (Rauw zijn deze noten giftig. Roosteren is dus geen stap om over te slaan. Gewoon in een pan zonder vetstof. Ze verkleuren zichtbaar.)
  • 1cm galangal (vers)
  • 1cm kurkumawortel (vers)
  • 1cm gember (vers)
  • 3 (kleine) rode chilipepers
  • 3 stengels citroengras, in kleine stukjes gesneden
  • 1el palmsuiker (geraspt)
  • 1tl zwarte peperkorrels
  • 2tl korianderzaad
  • 3el limoensap
  • 3 kaffir limoenblaadjes (vers)
  • 2el pindaolie
  • 3tl zout

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 160°.
  2. Voor de bumbu: schil en hak indien nodig (citroengras snijd ik bijvoorbeeld altijd in kleine stukjes vóór het de mixer in gaat, omdat ik anders met vezels blijf zitten). Stop alle ingrediënten voor de bumbu in een mixer/keukenrobot en mix tot een papje.
  3. Meng de helft van de bumbu met de spinazie.
  4. Was de eend grondig met het kurkumawater en vul ze vervolgens met de spinazie/kruidenmengeling. Prop het kaneelstokje er nog bij.
  5. Smeer de andere helft bumbu over de eend. De mijne zag er zo uit:bebekbumbu
  6. Pak de eend in in bananenblad/bakpapier en daarna in zilverfolie (zodat alle vocht in je pakket blijft). De oven in met die bebek! Kwek kwek!
  7. Kook de eend gedurende 2 uur op 160° en vervolgens nog eens 2.5 à 3 uur op 120°.
  8. Als de eend gaar is en het vlees van het bot valt, verzamel dan alle sappen in een steelpannetje en laat het doorkoken tot het vocht wat ingedikt is. Serveer deze saus bij de eend.

AAN TE RADEN OPTIE: ik had voor de gelegenheid een kommetje kroepoek (garnalenchips) op tafel gezet. Het ultieme extraatje bij dit gerecht: een kroepoekchip met wat verse sambal en een beetje saus. HEMELS!

kroepoekhemel

NASI KUNING (gele rijst bomvol smaak; origineel recept op Delicious Rhythm)

INGREDIËNTEN

  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 1 grote chilipeper, zonder zaadjes
  • 1/2 tl terasi (garnalenpasta; verkrijgbaar bij de Aziaat), in folie gewikkeld en 10 minuten in de oven gebakken op 180° (of een paar minuten gebakken in een pannetje zonder vetstof tot het poeder wordt)
  • 1tl zout
  • 1tl verse kurkumawortel, in kleine stukjes gesneden
  • 2tl korianderpoeder
  • 1 stengel citroengras, in drie stukken gesneden en gekneusd met een lepel
  • sap van 1 limoen
  • 150g ongekookte Basmati/Jasminrijst, gekookt volgens de instructies
  • 1el pindaolie

WERKWIJZE

  1. Maak in een grote vijzel/kleine blender een kruidenpasta met knoflook, sjalotten, chilipeper, terasi, zout, kurkumawortel en korianderpoeder. Werk af met het limoensap.
  2. Verhit de pindaolie in een wok op middelhoog vuur en bak de pasta enkele minuten tot hij verkleurt (gebeurt pas als de knoflook en sjalotten gaar zijn). Voeg daarna het citroengras en de gekookte rijst toe. Goed mengen.

SAYUR URAB (gemengde groentjes; gebaseerd op het recept van Delicious Rhythm)

INGREDIËNTEN

  • 200g boontjes, in stukken van 2cm gesneden
  • 4 wortelen, in kleine stukken gesneden
  • 1/4 witte kool, in stukken gesneden
  • 1 bloemkool, in kleine roosjes gesneden
  • 40g geraspte kokos, gemengd met enkele eetlepels warm water

Voor de bumbu (kruidenpasta):

  • 3 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten, grof gehakt
  • 1 grote chilipeper, zonder zaadjes
  • 1tl zout
  • 1 stengel citroengras, in kleine stukken gesneden
  • 1el pindaolie

WERKWIJZE

  1. Maak in een grote vijzel/kleine mixer een kruidenpasta met knoflook, sjalotten, chilipeper, zout en citroengras.
  2. Kook alle groenten beetgaar en was ze onder koud water.
  3. Verhit de pindaolie in een wok en voeg de kruidenpasta en kokosnoot toe.
  4. Doe de groentjes erbij en bak alles enkele minuten.

En tot slot, de ideale partner voor al het voorgaande:

SAMBAL MATAH KHAS BALI (Balinese sambal, met dank aan I Love to Eat and Cook – zeker een bezoekje waard voor wie houdt van de Balinese keuken!)

INGREDIËNTEN

  • 8 sjalotten, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 7 bird eye chilipepers, fijngesnipperd (gaat ook met kleine rode pepertjes)
  • 3/4 tl terasi (garnalenpasta; verkrijgbaar bij de Aziaat), in folie gewikkeld en 10 minuten in de oven gebakken op 180° (of een paar minuten gebakken in een pannetje zonder vetstof tot het poeder wordt)
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl suiker
  • 3 kaffir limoenblaadjes (zonder steel), fijngesnipperd
  • 2 stengels citroengras (enkel het witte deel), fijngesnipperd
  • 5el pindaolie
  • 1/2 el limoensap

WERKWIJZE

  1. Alles behalve de olie in een kom en mengen maar!
  2. Doe de olie in een pan op middelhoog vuur. Als de olie warm is: toevoegen aan de rest. Goed mengen.

Smakelijk!

PS: Als je ooit in Ubud vertoeft en bij Miro’s raakt, bestel dan zeker een lemon cola float. Hééérlijk! Helaas zelf nog niet perfect kunnen namaken thuis.

Een gedachte over “Bebek betutu & co

Geef een reactie