Frisse kerstchutney met appel en veenbes

Gebaseerd op een chutney uit GoodFood 101 Delicious gifts (Hoofdafbeelding en origineel recept hier terug te vinden), maar lichtjes aangepast wegens een gebrek aan sommige ingrediënten. Het resultaat is een niet té zoete maar licht zurige chutney, perfect voor bij vlees, gevogelte én in mijn kerstpuree.

INGREDIËNTEN (genoeg chutney voor 4 grote potten van 500g)

  • 1kg kookappels (Ik gebruikte Elstar; semi-heiligschennis volgens moederlief, die doorgaans voor Boskoop kiest. Nadeel van Elstar is dat de appel veel vocht vasthoudt en bijgevolg ook veel vocht afgeeft bij het koken, waardoor ik wat langer bezig was dan 1 uur in stap 2…), geschild, klokhuis met chirurgische precisie verwijderd (ahum) en in kleine stukjes gesneden
  • 500g eetappels (Lang leve Jonagold!), geschild, ontdaan van klokhuis en in grotere stukken gesneden
  • 1 groene appel, geschild, ontdaan van klokhuis en in grotere stukken gesneden
  • 450g ui, in dunne ringen gesneden
  • 50g gemberwortel, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 1tl zwarte peperbollen
  • 500g fijne kristalsuiker
  • 250ml ciderazijn
  • 250g verse veenbessen

WERKWIJZE

  1. Doe alles behalve de veenbessen in een grote kookpot. Zet de pot op een middelhoog vuur en roer geregeld, tot de suiker opgelost is.
  2. Breng aan de kook, zet het vuur op laag en laat min. 1 uur (zonder deksel) pruttelen. Roer geregeld.
  3. Wanneer de appels en ui gaar zijn en er niet te veel vocht meer op de bodem zit, voeg dan de veenbessen toe. Laat nog 10 minuten verder koken.
  4. Doe de warme chutney in de (gesteriliseerde!) potten en draai het deksel erop. Omdraaien die handel en op z’n kop laten rusten. De chutney kan 6 maanden bewaard worden op een donkere, koele plek. Na openen in de koelkast bewaren uiteraard. Ook leuk om cadeau te doen!

Een gedachte over “Frisse kerstchutney met appel en veenbes

Geef een reactie