Sambal tumis met rundergehakt

Een van mijn persoonlijke culinaire orgasmes op onze roadtrip door Maleisië was de beef sambal tumis op Perhentian Besar. Dit is niet het type gerecht dat je met veel trots op tafel zet als je gasten over de vloer krijgt, want het ziet er niet echt uit, maar menneke, wat een smaakbom. Dit wil je niet delen. Nu ja, enkel met vrouwlief dan. Als het moet. 😉

De originele versie links, de mijne (minus de extra ajuin en paprika) rechts.

Wie niet van pikant voedsel houdt: nu stoppen met lezen.


SAMBAL
TUMIS MET RUNDERGEHAKT (gebaseerd op een recept van Nasi Lemak Lover)

Genoeg voor 2 personen (met wat restjes — Hoera!)

INGREDIËNTEN

Voor de kruidenpasta

  • 15g gedroogde chilipepers (zonder zaadjes, in 2 à 3 stukken gesneden en een kwartier geweld in kokend water)
  • 100g verse rode chilipepers
  • 250g sjalotten
  • 1 grote ui
  • 10g gemberwortel
  • 15g galangalwortel
  • 30g knoflook
  • 15g belacan (de Maleisische benaming voor terasi in Indonesië = garnalenpasta; enkele minuten geroosterd in een pan tot het een beetje begint te poederen)

En voor de rest…

  • 400ml arachideolie (ja, dat is véél olie)
  • 3el tamarinde + 4el warm water = assamwater
  • 100g palmsuiker, geraspt
  • 1tl zout
  • 2el arachideolie
  • 300g rundergehakt, verdeeld in twee porties en flink platgedrukt
  • 1 gele of rode paprika, grof gehakt
  • 1 kleine ui, in kleine reepjes gesneden (“Hoe, weer ui?” hoor ik u denken. Even geduld! Uitleg volgt!)
  • 8 kerstomaten, gevierendeeld (desnoods met strijdkreten op de achtergrond)
  • witte rijst om erbij te serveren

WERKWIJZE

  1. Mix alle ingrediënten voor de kruidenpasta samen met 4el water tot je een mooie, gladde… ja… euh… kruidenpasta hebt.
  2. Doe de kruidenpasta in een grote wok (zonder olie!) en roerbak 10 minuten op een middelhoog vuur, tot ze droog begint te worden.
  3. Klaar voor de marathon? Voeg de olie toe, zet het vuur op laag en blijf roeren. Hoe lang? 30 minuten! Lang, saai, maar helaas onontbeerlijk voor een geslaagde sambal tumis, my dear. “Tumis” betekent trouwens “roeren” — dat hebben ze mij alleszins verteld in Maleisië.
  4. Voeg vervolgens het assamwater, zout en de palmsuiker toe. Blijf nog eens 5 minuten roeren.
  5. Neem de wok van het vuur. Als alles goed gegaan is, ziet je sambal tumis-in-wording er nu ongeveer zo uit:sambalpMiss Wok gaan we er niet mee winnen, ik weet het, maar looks zijn niet alles! De sambal mag nog even rusten.
  6. Kook terwijl je aan het roeren bent de rijst. Zijn we daar ook weer van verlost.
  7. Verhit de 2 resterende eetlepels olie in een grote braadpan en bak de kleine ui (“Aaaah! Daarvoor dient ze dus.”) samen met de paprika tot ze zacht beginnen te worden. Doe vervolgens de tomaten erbij en bak alles nog een minuutje.
  8. Bak de twee lappen rundergehakt op een middelhoog/hoog vuur; 4 à 5 minuten aan elke kant. (Ik vermoed dat ze het op Perhentian Besar gewoon in hete olie gooiden en frituurden, want zo’n krokant gehakt… Jonges toch.)
  9. Werk elke lap rundergehakt af met wat gebakken ui, paprika en tomaat en een flinke portie sambal. Serveer met rijst.

Héérlijk!

Geef een reactie