Bak Kut Teh

Oftewel Maleisische bouillonsoep met varkensribbetjes. Correctie: magische bouillonsoep!

Dat helende aspect heeft alles te maken met twee ingrediënten (waarvoor ik vervangmateriaal heb voorzien, nota bene):

Dang gui, aka angelica root/gedroogde engelwortel, werd/wordt blijkbaar gebruikt tegen vanalles en nog wat: maagzuur, reuma, huidproblemen, verkoudheid, stress, de pest(!), slapeloosheid, … én blijkt ook nog eens een gunstig effect te hebben op de bloedcirculatie en uw libido. Een waar panacee! Olé olé!

Magisch ingrediënt nummer 2: gojibessen. Inmiddels al goed ingeburgerd in deze contreien. In China worden deze besjes al eeuwenlang gebruikt als middel tegen diabetes en hoge bloeddruk. Maar ook hier weer: libido x10(00).

Voelt u de hartstocht al toenemen, samen met de gemiddelde temperatuur in uw… keuken? Juist ja. Tijd voor soep!

INGREDIËNTEN (genoeg voor 4 personen)

  • 800g varkensribben
  • 2 liter water
  • 10g dang gui/angelica root/gedroogde engelwortel (Minder magisch maar makkelijker te verkrijgen alternatief: 10g jeneverbessen)
  • 5g lavasblad (U zei? Lava? Nee, lavas. Maakt u zich geen zorgen: ik heb het nog nergens gevonden. Waardig alternatief, aldus een Chinese kennis genaamd Ping Google: selderblaadjes. Zo worden die ook weer gebruikt!)
  • 1 (kleine) bol knoflook, teentjes gepeld en licht geplet
  • 1 kaneelstok
  • 1 steranijs
  • 5 kruidnagels
  • 2 el donkere sojasaus (dark soy)
  • 1 el gewone sojasaus
  • 2 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 8 verse shiitake, in kleine stukjes gesneden
  • 1 el gojibessen

WERKWIJZE

  1. Doe de ribben samen met het water in een kookpot en breng alles aan de kook. Verwijder het schuimlaagje afkomstig van de ribben totdat het water helder blijft.
  2. Voeg dang gui, selderblad, knoflook, kaneel, steranijs, kruidnagels toe. Kruid met de donkere sojasaus, gewone sojasaus, het zout en de suiker. Zodra het water weer kookt, zet je het vuur op laag. Deksel op de pot en 1 uur laten sudderen.
  3. Voeg de shiitake en gojibessen toe. Breng alles weer aan de kook, zet het vuur op laag en laat nog 10 minuten sudderen.
  4. Vis de kruidnagels, steranijs en knoflook uit de soep.
  5. Haal de ribben uit de soep en snijd ze in hapklare stukken. Doe ze daarna weer in de kookpot. Smullen maar!

Voor een authentieke toets: in Maleisië en omstreken wordt bak kut teh geserveerd in superhete aardewerkkommen. Helaas niet beschikbaar in huize Plofknook. Wij opteerden voor onze Koreaanse (?) kommekes, mét gat voor eetstokjes (fancy!). 😉

Geef een reactie