Pasta di Plofknook!

Geweldig comfort food! Mijn Italiaanse collega Sandra slingert mogelijk een fles olijfolie naar m’n hoofd als ze dit recept leest. Authentiek kan ik het inderdaad niet noemen, maar smaken doet het! Pasta van de chef ten huize Plofknook!

INGREDIËNTEN (genoeg voor 3 eters met een gezonde appetijt)

  • 300g farfalle/penne (of beide; op de foto gebruikte ik naast farfalle rode linzen”penne”)
  • 200g spekblokjes
  • 100g minisalami (de gerookte minisalami van Carrefour, gerookt met beukenhout bevatten geen lactose), elk in 3 stukken verdeeld
  • 2 kleine uien, fijngesnipperd
  • 4 à 5 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 blikjes tomatenconcentraat (140g in totaal)
  • 1 doos passata
  • 400ml water
  • 3 el verse basilicum, fijngehakt + enkele blaadjes om af te werken
  • 1,5 el bieslook, fijngehakt
  • 1 el donkerbruine suiker
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/4 tl vers gemalen zwarte peper
  • 50g zongedroogde tomaten
  • 2 el pijnboompitten
  • 80g geraspte parmigiano (lang genoeg gerijpt) + extra om af te werken
  • 125g geraspte Emmentaler (Dilea)
  • 1 + 1 el olijfolie

WERKWIJZE

  1. Verhit 1 el olie in een grote kookpot (liefst met antiaanbaklaag) en bak het spek en de salami op een hoog vuur tot het spek mooi goudbruin kleurt. Haal uit de kookpot met een schuimspaan.
  2. Zet het vuur op middelhoog en bak de ui tot ze goudgeel begint te worden. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  3. Voeg de tomatenblokjes, het tomatenconcentraat, de passata en het water toe en vervolgens de basilicum, bieslook, donkerbruine suiker, chilivlokken, peper en het zout. Meng alles goed.
  4. Breng de saus op een hoog vuur aan de kook. Zet het vuur op de laagste stand en laat 45 minuten pruttelen. Roer om het kwartier. Als de saus het laatste kwartier te veel spat, mag je de kookpot gedeeltelijk afdekken.
  5. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een kleine pan.
  6. Als de saus voldoende ingedikt is, voeg dan de zongedroogde tomaten, het spek en de salami weer toe. Mengen. Het vuur mag uit.
  7. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Verwarm intussen de oven voor op 200° hetelucht/220° conventioneel.
  8. Doe de pasta bij de saus en meng alles goed. Verdeel de pasta over twee ovenschotels en bestrooi elke schotel met de parmigiano en Emmentaler. Bak 10 à 12 minuten in de oven.
  9. Bestrooi elk bord met pijnboompitten en werk af met wat extra parmigianno en basilicum.

Buon appetito!

Geef een reactie