Lactosevrije quiche

Wil je het (tamelijk) snel maar smaakvol? Verras je lieveling dan met home-made quiche. Vegetarisch, lactosevrij en boven veel luchtiger dan die zware boel uit de supermarkt. Met meer groentjes dan ei op de koop toe!

INGREDIËNTEN (genoeg voor 8 “mini”-quiches van diameter 11cm — ik gebruikte de minitaartvormen van Le Creuset — maar je kunt uiteraard ook voor één grote quiche kiezen)

Voor het deeg:

  • 300g bloem (witte broodbloem/tarwebloem)
  • 1 tl zout
  • 120ml olijfolie
  • 120ml ijskoud water

Voor de vulling:

  • 170g prei (wit + loof), gehakt
  • 80g boerenkool (enkel de bladeren, zonder taaie steel), gehakt
  • 300g witte asperges, gekookt en in stukken gesneden (Hoogst uitzonderlijk gebruikte ik geen verse asperges maar die uit een pot. Makkelijk he…)
  • 2 grote lente-uien, in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 60g lactosevrije kaas (Ik gebruikte een restje geraspte Emmentaler van Dilea, plus wat gerijpte parmigiano en zelfs een sneetje abdijkaas van Dilea — Wie liever meer kaas/andere kaas, bv. feta van Dilea, toevoegt, be my guest.)
  • 3 el volle LV room (Dilea)
  • 5 grote eieren
  • peper en zout

WERKWIJZE

  1. Meng de bloem, het zout, de olie en het water tot een bol deeg. Rol het deeg uit en bekleed je kleine quichevormen/grote quichevorm. Zorg dat je deeg tot de rand reikt.
  2. Meng alle ingrediënten voor de vulling, proef en vul de vormen.
  3. Bak 45 minuten op 200° in een voorverwarmde oven.

Je kunt deze quiche serveren met een fris slaatje van geraspte wortel, ijsbergsla en tomaat, afgewerkt met een scheut balsamicoazijn.

Geef een reactie