Cambodjaanse eend uit de oven

Na een etentje in Leuven kon ik het niet laten om toch snel te gaan piepen of de Aziatische supermarkt nog open was, en zowaar, zélfs op zondagavond kon ik terecht bij Circle, één van mijn go-to places voor oosterse ingrediënten. Zalig!

Een hele eend in de oven is altijd een goed idee. In Aziatische supermarkten heb je een diepgevroren exemplaar voor om en bij de 10 à 12 euro. Een mens zou voor minder met een brede glimlach naar huis vertrekken.

Dit recept (origineel vind je hier) komt uit Cambodja, alwaar de vrouwen zich bekommeren over de marinade en de mannen over het roosteren. Ten huize Plofknook rustte bijna alles op de schouders van Mr Pomegranate. Mrs P. maakte de lente-ui schoon, en hielp gelukkig ook met proeven. 😉 Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met rijst; wij gingen voor noedels.

INGREDIËNTEN (2 à 3 personen)

Voor de eend:

  • 1 eend, ontdooid
  • 1 tl keukenzout
  • 120 ml water
  • 3 el sojasaus
  • 1 el rijstwijn/whiskey
  • 2 el palmsuiker / honing / lichtbruine suiker
  • 1/4 tl Chinees 5-kruidenpoeder
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1,5 el maïzena
  • 1/4 tl vers gemalen zwarte peper
  • 3 lente-uien, in stukken van 7cm gesneden
  • 3x steranijs
  • 25g gember, in dunne plakjes gesneden
  • een paar druppels rode kleurstof (facultatief – Ik had er enkel nog gele, dus hebben we die maar gebruikt.)

Voor de noedels:

  • 1 pak met 4 rollen sobanoedels
  • 2 el sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 2 el ketjap manis/sweet soy
  • 4 kleine lente-uien, in schijfjes gesneden

WERKWIJZE

  1. Was de eend onder lopend warm water, laat ze even uitlekken en dep ze vervolgens droog met keukenpapier.
  2. Prik door het vel van de eend met een dikke naald/cocktailprikker en wrijf de eend langs binnen en buiten in met het keukenzout. Laat 1,5 uur rusten.
  3. Meng het water met de sojasaus, whiskey/rijstwijn, knoflook, maïzena, zwarte peper en het 5-kruidenpoeder in een mengkom. Voeg vervolgens de steranijs, lente-uien, gember en kleurstof toe. Meng alles goed.
  4. Smeer de eend in met de marinade en stop de gember, steranijs en lente-ui in de holte.
  5. Naai de holte dicht met keukentouw (lukt wel met een cocktailprikker/satéstokje) en leg de eend in een grote diepvrieszak samen met de resterende marinade. Bind de zak stevig toe, leg ‘m in een grote mengkom en laat de eend minstens 4 uur maar bij voorkeur een hele nacht rusten in de marinade.
  6. Verwarm de volgende dag de oven voor op 150° C.
  7. Leg de eend op een braadslede met braadrooster met de borst naar boven. Giet wat water in de braadslede, maar zorg ervoor dat het water de eend niet raakt.
  8. Zet de braadslede onderaan in de oven en bak de eend 40 minuten. Draai ze vervolgens met de borst naar beneden en bak ze nog eens 40 minuten. Voeg meer water toe als de braadslede leeg raakt.
  9. Draai de eend weer met de borst naar boven en verhoog de temperatuur tot 230° C. Bak de eend tot de eend mooi bruin gebakken is. In ons geval was dat na 30 minuten.
  10. Kook naar het einde van de baktijd de noedels volgens de instructies op de verpakking. Giet ze af in een vergiet, laat ze even uitlekken en doe ze weer in de kookpot.
  11. Voeg de sojasaus, ketjap manis en oestersaus toe en meng goed. Strooi de schijfjes lente-ui over de noedels en serveer.

Geef een reactie