Saté Udang

Aka Indonesische scampisaté! Als je deze satés serveert met pak choy heb je een lichte lunch. Op zich ook lekker als hapje!

INGREDIËNTEN (2 personen)

  • 400g gepelde scampi
  • 3 el citroensap
  • 200ml kokosroom
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl trassi (garnalenpasta, verkrijgbaar bij de Aziaat)
  • 1 el donkere sojasaus
  • 2 tl palmsuiker (geraspt)
  • 1 stengel lemongrass, gekneusd met een lepel
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 el arachideolie/rijstolie

WERKWIJZE

  1. Leg enkele uren voordat je aan de marinade begint 8 (lange en liefst iets bredere) satéprikkers in een kom/bord met water. Zet er een gewicht op zodat de satéprikkers onder water staan. Zo vatten de prikkers geen vuur als ze in contact komen met de hete grillpan. (Als je dit vergeet, geen probleem. Rijg de scampi dan wel aan de prikkers zoals op de foto — zo blijven de stokjes lichtjes boven de grillpan i.p.v. ertegen — en bereid je voor op licht verbrande satéprikkeruiteinden. Valt mee te leven, toch?)
  2. Maak de marinade door de kokosroom te mengen met het citroensap, de sambal oelek, trassi, sojasaus, palmsuiker, lemongrass en knoflook. Roer tot de suiker is opgelost.
  3. Doe de scampi bij de marinade. Laat alles minstens 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.
  4. Rijg 4 à 5 scampi aan de prikkers. De resterende marinade kan je gebruiken als saus bij wat gewokte pak choy. Je kunt deze ook serveren als extra saus bij de satés (dan warm je ‘m wel even op in een steelpannetje).
  5. Verhit de olie in een grillpan en bak de satés 3 à 4 minuten aan elke kant.

Geef een reactie