Chinese wokschotel #1

Met aubergine, gehakt en Chinese kool. Wel één opmerking: voor dit gerecht heb je een grote wok nodig; met een standaardmaat ga je er niet komen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de hoeveelheden halveren. Ik maakte dit gerecht als onderdeel van een Chinees buffet voor 6 personen (met de bedoeling van zeker genoeg te hebben, want ja, Chinees he!); vandaar dat de porties behoorlijk zijn. 🙂 Het originele recept (voor 2 personen) vind je hier.

INGREDIËNTEN (6 personen)

  • 3 x 2 el arachideolie + 5 el arachideolie
  • 3 el water
  • 3 aubergines, gehalveerd in de lengte en in schijfjes van 1cm dik gesneden
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 el vers geraspte gember
  • 3 rode chilipepers, fijngehakt (Lijkt veel, maar valt goed mee. Wie het graag minder pikant heeft, 1,5 chilipeper.)
  • 600g gehakt (Puur varkensgehakt indien mogelijk; gemengd is ook ok.)
  • 3 el Shaoxing rice wine of sherry
  • 6 el “chilli bean sauce” (Verkrijgbaar bij de meeste Aziaten. Wie dit niet in huis heeft: meng 3 el gewone sojasaus met 3 el sambal oelek.)
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1,5 Chinese kool, gehalveerd en in de lengte versneden
  • 3 el rijstazijn (rice wine vinegar) of ciderazijn
  • 3 tl sesamolie (toasted sesame oil)
  • 6 lente-uien, gehakt
  • 3 el maïzena, gemengd met 6 el koud water
  • rijst (om erbij te serveren)

WERKWIJZE

  1. Bak de aubergineschijfjes (in drie keren) in de wok. Gebruik daarbij telkens 2 el olie en 1 el water. Bak de aubergineschijfjes 3 à 4 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn. Houd apart.
  2. Verhit de 5 el olie in de wok. Voeg de knoflook, gember en chilipepers toe. Bak kort aan en voeg vervolgens het gehakt toe.
  3. Bak het gehakt rul en voeg de Shaoxing rijstwijn/sherry toe. Kook 6 minuten tot het gehakt helemaal gaar is en voeg de chilli bean sauce + kippenbouillon toe. Meng alles goed.
  4. Doe de gebakken aubergineschijfjes in de wok samen met de Chinese kool.
  5. Voeg de rijstazijn/ciderazijn en sesamolie toe. Breng alles aan de kook en laat 4 à 5 minuten doorkoken.
  6. Doe de lente-ui en maïzenapap in de wok, meng alles goed en laat de saus al kokend indikken.
  7. Serveer met de rijst.

Ik had wat te veel kippenbouillon gebruikt, dus mijn eindresultaat zag er wat natter uit, maar niet getreurd: smaakbommetje!

Geef een reactie