Amerikaanse ribbetjes met aardappelsalade

Naar Amerikaanse gewoonte een caloriebommetje, maar eerlijk is eerlijk: het viel in de smaak ten huize Plofknook! De zure room in dit recept is gebaseerd op een veganistisch recept en is bijgevolg lactosevrij. Je vindt dit recept helemaal onderaan.

INGREDIËNTEN (3 à 4 personen)

Voor de ribbetjes (met dank aan BBC)

  • 1,2 kg spareribben (natuur)
  • 2 blikjes Coca-Cola (de echte, geen Zero/Light)
  • 8 el tomatenketchup
  • 8 el bruine suiker
  • 2 el sojasaus
  • 2 el Worcestershire sauce
  • 2 el sweet chilli (loempiasaus)
  • 1 tl paprikapoeder

Voor de aardappelsalade (aangepaste versie van een recept op Southern Living)

  • 750g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 200g spekblokjes
  • 6 lente-uien, gehakt
  • 2 stengels selder, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper (zonder zaadjes), gehakt
  • 3/4 tl zout
  • 1/4 tl zwarte peper
  • 4 flinke eetlepels mayo
  • 4 flinke eetlepels zure room* (*zie recept helemaal onderaan)

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 160°(conventioneel)/140°(hetelucht) en doe de ribben in een ovenschotel.
  2. Giet de cola in de schotel en leng aan met water tot ze onder staan. Doe zilverfolie over de schotel en kook de ribben 1.15u. Maak ondertussen de aardappelsalade.
  3. Bak de spekblokjes gaar en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zet aan de kant.
  4. Kook de aardappelblokjes in 15 à 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze volledig afkoelen.
  5. Doe de gekookte aardappelblokjes in een grote mengkom. Voeg het spek, de lente-uien, selder en chilipeper toe.
  6. Meng de mayo en zure room in een kommetje en kruid met peper en zout.
  7. Meng de “dressing” onder de aardappelmengeling, dek af met vershoudfolie en laat minstens 1 uur afkoelen in de koelkast.
  8. Draai de ribben om en laat ze nog eens 1.15u. verder koken in de oven.
  9. Maak terwijl de ribben koken de saus: doe de ketchup, bruine suiker, sojasaus, Worcestershire sauce, sweet chilli en het paprikapoeder in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat 2 minuten koken onder regelmatig roeren en neem van het vuur. Laat volledig afkoelen.
  10. Leg de ribben op keukenpapier en dep ze droog. Doe ze vervolgens samen met de saus in een diepvrieszak van 3 liter. Zorg ervoor dat de saus goed verdeeld is over de ribben. Laat minstens 1 uur marineren in de koelkast.
  11. Verwarm de oven voor op 220°(conventioneel)/200°(hetelucht). Doe de ribben in een braadslede (Aluminiumbakjes zijn ook geweldig – geen afwas!) en bak ze 30 minuten. Vergeet de ribben wel niet geregeld om te draaien (om de 10 minuten, bijvoorbeeld).

 

RECEPT VEGANISTISCHE ZURE ROOM

  • 125g ongezouten rauwe cashewnoten, een nachtje geweekt in water + uitgelekt
  • 70 ml citroensap (vers)
  • 100 ml water
  • 1/4 tl zeezout
  • 1 tl edelgistvlokken (verkrijgbaar in bioshops)Alles in de mixer en mixen tot een gladde massa.

Alles in de mixer en mixen tot een gladde massa!

TIP: Meng 10 el van deze zure room met drie gehakte lente-uien en wat gehakte bieslook. Lekker op een wrap met wat avocadoblokjes en Sriracha!

Geef een reactie