Gevulde bladerdeegkerstboom & spiraalhapjes

Mijn eerste kerstgeschenk voor jullie: 2 hapjes in 1, met home-made tomaat/paprikatapenade. Snel klaar, visuele toppertjes én natuurlijk heel erg lekker. Het feest kan beginnen! De bladerdeegkerstboom kwam ik tegen op Pinterest, waar ze deze maakten met Nutella. De hartige versie hoeft zeker en vast niet onder te doen!

INGREDIËNTEN (1 kerstboom + een 14-tal spiraalhapjes)

Voor de tapenade:

  • 70g cashewnoten, geroosterd
  • 50g (lactosevrije, bv. die van Colruyt) chorizo, in blokjes gesneden, gebakken en uitgelekt op keukenpapier
  • 40g semi-gedroogde tomaten (AH)
  • 80g zongedroogde paprika (AH)
  • 3 el edelgistvlokken (verkrijgbaar in biowinkels/Senza, bv. La Vi Sint-Truiden)
  • 1 1/2 el rijstolie

Andere

  • 2 vellen bladerdeeg met soja (Carrefour)
  • 30g (lactosevrije, bv. die van Colruyt) chorizo, rauw & in schijfjes gesneden (voor de spiraalhapjes)
  • 1 eidooier

WERKWIJZE

  1. Maak de tapenade: doe alle ingrediënten voor de tapenade in een hakmolen en mix tot een egale massa.
  2. Snijd twee kerstbomen uit de vellen bladerdeeg. Gooi de restjes niet weg; daarmee maken we straks de spiraalhapjes! Verwarm de oven voor op 210° (hetelucht)/220° (conventioneel).
  3. Bestrijk één vel met drie volle eetlepels van de tapenade. Ga goed tot aan de randen. (Je doet dit het best met het vel bakpapier waarin je bladerdeeg zit al op een ovenplaat. Zo hoef je geen kunstjes te doen om ‘m straks te verplaatsen.)

  4. Leg er de tweede kerstboom over en druk de randen stevig aan.
  5. Snijd inkepingen aan weerszijde van de boom zodat je in het midden een stam krijgt en draai de takken vanaf de stam in spiralen.
  6. Rol een stukje restdeeg uit en steek er met een koekjesvorm een ster uit. Plaats deze bovenaan de kerstboom.
  7. Bestrijk de boom, inclusief kerstster, met de eidooier.
  8. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Voor de spiraalhapjes:

  1. Breng alle deegresten in een bol samen en rol hem zo plat mogelijk uit op een vel bakpapier.
  2. Bestrijk het vel deeg met de rest van de tapenade.
  3. Leg in het midden van je “pizza” een rij chorizoschijfjes.
  4. Rol je pizza op, te beginnen aan de breedste zijde, tot je een mooie deegworst hebt. Knijp de randen goed dicht.
  5. Snijd de deegworst in schijfjes van een dikke centimeter.
  6. Leg de spiralen plat op het bakpapier en bestrijk met de resterende eidooier.
  7. Bak 18 minuten in de oven op dezelfde temperatuur.

Geef een reactie