Lactosevrije quiche (III)

Derde keer, beste keer? Ditmaal gingen we ten huize Plofknook voor een deeg met kurkuma, pimentón en pistachenoten (Mmmmm!) en een vulling van tofu, zongedroogde tomaten & paprika en gerookte spekblokjes. Heerlijk! Ook vooraf te maken en tijdens de feestdagen te serveren als hapje; gewoon even opwarmen!

INGREDIËNTEN (4 personen als hoofdgerecht)

Voor het deeg:

  • 100g witte tarwebloem + 200g volkoren tarwebloem
  • 1tl fijn keukenzout
  • 1tl pimentón (pikant of zoet)
  • 1tl kurkumapoeder
  • 20g pistachenoten (gehakt)
  • 120ml olijfolie
  • 120ml ijskoud water

Voor de vulling:

  • 2 uien, gehalveerd en in (halve) ringen gesneden
  • 8 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 200g gerookte spekblokjes
  • 2 bakjes tofu van 250g (Carrefour)
  • 100ml amandelyoghurt (Alpro Soja)
  • 150ml amandel-/sojamelk
  • 2 bakjes zongedroogde tomaten (240g in totaal)
  • 50g zongedroogde paprika (verkrijgbaar bij AH)
  • 2tl suiker
  • 1tl vers gemalen zwarte peper
  • 1/2tl zout
  • 2el olie
  • 100g luzernekiemen (facultatief, maar lekker)

WERKWIJZE

  1. Doe 1el olie in een wok en verhit op een hoog vuur. Doe de spekblokjes erbij en bak ze enkele minuten. Haal ze uit de wok met een schuimspaan. Voeg de resterende el olie toe.
  2. Voeg de ui en knoflook toe en bak in 4 minuten gaar. Ze mogen nog een béétje beet hebben. Laat afkoelen.
  3. Doe de tofu, amandelyoghurt en amandelmelk in een mixer en mix tot een gladde pap.
  4. Voeg één bakje zongedroogde tomaten en paprika, het zout, de suiker en zwarte peper toe en mix tot een glad geheel.
  5. Proeven die handel! Voeg indien nodig wat extra zout of peper toe. (Houd er wel rekening mee dat het gerookte spek er nog bij komt straks.)
  6. Doe de afgekoelde ui en knoflook erbij en mix. Er mogen nog wat brokjes in zitten.
  7. Doe de vulling in een mengkom en voeg tot slot het tweede bakje zongedroogde tomaten toe (houd wel enkele tomaatjes apart voor de afwerking) en de spekblokjes en luzernekiemen. Meng alles goed.
  8. Verwarm de oven voor op 180° (hetelucht)/200° (conventioneel). Maak het deeg: meng alle ingrediënten in een mengkom tot een bol deeg. Rol het deeg uit en bekleed je quichevorm (voor dit recept best eentje van 28 cm). Zorg dat je deeg tot de rand reikt.
  9. Prik gaatjes in het deeg en bak het deeg voor (15 à 20 minuten). Laat de bodem even afkoelen voor de vulling erbij gaat.
  10. Giet de vulling in het deeg en verdeel egaal over het voorgebakken deeg. Werk af met de apart gehouden tomaatjes.
  11. Bak 1 uur in de oven.

Geef een reactie