Lactosevrij pestobrood

Restjes opwerken is de nieuwe way of life ten huize Plofknook. Was het resultaat maar elke keer zo lekker!

INGREDIËNTEN

Voor de pesto:

  • 1 busseltje waterkers
  • ½ plantje basilicum (stelen en al)
  • 100g gewassen spinazie
  • 80g geroosterde pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook (20g)
  • 6 el edelgistvlokken (Verkrijgbaar in bioshops; ik kocht de mijne bij LaVi/Senza in Sint-Truiden.)
  • 1 tl zeezout/Himalayazout
  • 5 el olijfolie

Voor het brood:

  • 6 overvolle el pesto (zie boven — Je hebt normaal gezien nog wel een beetje pesto over om gewoon zo op te smullen op de boterham. Jeuj!)
  • 750g witte broodbloem
  • 1 zakje droge gist (7g)
  • 1,5 el zeezout
  • 400 ml water
  • 1 el olie
  • 1 eidooier

WERKWIJZE

  1. Doe alle ingrediënten voor de pesto in een hakmolen en blitz tot een egale massa. Proficiat! U heeft pesto gemaakt!
  2. Meng de bloem, gist en het zout in een kom met het water tot je een mooie bol deeg kunt vormen.
  3. Strooi wat extra bloem op je werkblad en kneed het deeg 8 à 10 minuten (of gooi het 5 minuten op medium snelheid in een mixer met deeghaak) tot het terugveert als je erin port. Leg je deeg weer in de kom, dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  4. Hop! Terug naar het (bebloemde) werkblad met dat deeg. Mep de lucht eruit en verdeel het deeg in drie (ongeveer) gelijke delen.
  5. Rol elk stuk uit tot een ovaal en smeer per ovaal 2 overvolle eetlepels pesto uit.
  6. Rol elke ovaal op en knijp de naad goed samen. Hier en daar wat lekkage is geen enkel probleem.
  7. Breng het uiteinde van de 3 rollen samen en knijp ze samen tot ze aan elkaar plakken.
  8. Vlecht de drie rollen (links naar het midden; rechts naar het midden enz.) en knijp de onderste uiteinden weer samen.
  9. Vet een springvorm van 24cm diameter in met de eetlepel olie en leg het gevlochten brood erin in een cirkelvorm (met de twee uiteinden naast mekaar. Die kan je vervolgens aan mekaar nijpen.) Laat nog eens 20 minuten rijzen met een vochtige theedoek erover.
  10. Maak met een scherp mes inkepingen in de bovenste vlechten van het brood, zodat er een beetje van de vulling zichtbaar wordt.
  11. Klop de eidooier los en bestrijk er de bovenkant van het brood mee.
  12. Bak het brood 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200° (hetelucht) en vervolgens nog eens 25 minuten op 180°. Draai halverwege.

 

Geef een reactie