Sate lilit ayam

Oftewel: Indonesische kipsaté! Instant flashback to Bali, baby! Traditioneel worden deze satés rond citroengrasstengels gemaakt; ik maakte het mezelf iets makkelijker met platte satéstokjes die een dag in water geweekt waren. De Plofknooksatéversie was ook wat groter en dikker dan het origineel. 😉 Een Balinese traditie die wél gevolgd werd: bakken op bananenblad! Zo blijft de grillpan ook veel properder! Hoera!

De wat meer ongebruikelijke ingrediënten vind je normaliter allemaal terug in een Aziatische supermarkt.

 

INGREDIËNTEN (genoeg voor 15 à 20 satés, afhankelijk van hoe dik je ze maakt)

  • 500g kippengehakt (gekruid)
  • 25g geraspte kokos
  • 8 mini-sjalotten (of gewone: zorg dat je ongeveer 175g in totaal hebt)
  • 6 tenen look
  • 2 kemirinoten (kort geroosterd — NOOIT rauw eten!)
  • 2 lange chilipepers
  • 4 cm gember
  • 4 cm kurkumawortel
  • 2 cm kentjoer/kencur
  • 2 cm galanga/laos
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl garnalenpasta (trasi)
  • 1/2 tl palmsuiker (geraspt)
  • 1/4 tl fijn zout
  • 2 el rijstolie (voor de kruidenpasta) + 1 el rijstolie (om de pasta te bakken)
  • 2 el water
  • 2 stengels citroengras, gekneusd met een houten lepel
  • 15 à 20 platte satéstokjes (zo lang mogelijk geweekt in water; liefst 24u.)
  • twee vellen bananenblad (om te bakken) + enkele vellen om te serveren

WERKWIJZE

  1. Doe het gehakt samen met de geraspte kokos in een mengkom. Zet opzij.
  2. Doe alle resterende ingrediënten (behalve het citroengras… en de satéstokjes uiteraard :p) in een keukenrobot en meng tot een gladde pasta.
  3. Verhit de 1 el rijstolie in een grote pan/kookpot en stoof de kruidenpasta (of bumbu, zoals ze dit noemen in Bali) 4 à 5 minuten samen met de citroengrasstengels. Doe de bumbu op een bord, haal de citroengrasstengels eruit en zet het bord kort in de diepvries om wat af te koelen.
  4. Doe de afgekoelde bumbu bij de kip en meng alles goed. Wikkel een kleine (of grote) handvol van de kipmengeling rond een satéstokje en herhaal tot al het gehakt op is.
  5. Leg een vel bananenblad in je grillpan (of twee als het een grote pan/bbq is) en verhit de pan.
  6. Bak de kipsatés 5 minuten aan elke kant (20 minuten in totaal). Serveer met Balinese sambal (recept vind je hier) en rijst/noedels. Ook lekker met satésaus.

Selamat makan!

 

Geef een reactie