Zomerchutney

De zomer duurt altijd een beetje langer met een paar potten chutney in de koelkast. Sla dus gerust wat meer perziken, nectarines en pruimen in!

Deze chutney werd geïnspireerd door een pitstop in een food court in Kuala Lumpur. Daar schonken ze o.a. Indonesische “wedang”, een gemberthee met citroengras en gedroogde pruim. Deze chutney is lekker fris en scherp van smaak met een licht pikante nasmaak door de gember en chilivlokken; ideaal voor bij koude vleeswaren, een pork pie, … So many options! Mmmm!

INGREDIËNTEN (voor 3 à 4 grote jampotten)

  • 3 platte perziken, 1 nectarine en 6 gele pruimen, ontpit en grof gesneden
  • 350g ajuin, middelgrof gehakt
  • 10cm/70g gember, geschild en fijngehakt
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 100g kokosschilfers, droog geroosterd
  • 50g rode dadels, ontpit en grof gehakt
  • 1 1/2 tl zeezout
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 500ml azijn (ik ging voor een mengeling van malt- en ciderazijn)
  • 250g donkerbruine suiker

WERKWIJZE

  1. Doe alle ingrediënten in een kookpot en breng de mengeling op een middelhoog vuur al roerend aan de kook, totdat alle suiker is opgelost.
  2. Zet het vuur wat lager en laat 75 minuten zonder deksel verder pruttelen. Roer geregeld.
  3. Doe de warme chutney in gesteriliseerde jampotten en bewaar de chutney minstens een maand op een koele, donkere plek om de smaken volledig tot hun recht te laten komen. Ten huize Plofknook wordt één (kleine) pot steevast in de koelkast gezet en meteen opgegeten. De rest verdwijnt achter slot en grendel tot december. 😉

 

Geef een reactie