Christmas trifle met aardbeien

Eerlijk is eerlijk: wie dit pareltje op tafel wilt toveren, moet de ho-ho-handen uit de mouwen steken. Het resultaat is gelukkig de moeite meer dan waard: met deze Christmas trifle heb je een échte showstopper op tafel!

Volg stappen 1 t.e.m. 4 de dag voordien; stappen 5 en 6 gebeuren op de feestdag zelf. 

INGREDIËNTEN & WERKWIJZE (voor 10 à 12 personen)

STAP 1: CITROENGRASCAKE

  • 225g sojaboter op kamertemperatuur
  • 225g fijne kristalsuiker
  • 4 (L) eieren
  • 225g zelfrijzende bloem
  • zeste en sap van 1 citroen
  • 1 el amandelextract
  • 2 el warm water
  • 100ml citroengrasssiroop (100 ml water, 50g suiker, 2 gekneusde stengels citroengras)

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 160° (hetelucht)/180* (conventioneel). Vet een springvorm van 20cm diameter in met wat sojaboter en bekleed de onderkant met bakpapier.
  2. Doe de 225g sojaboter, kristalsuiker, sap en zeste van de citroen in een mengkom. Meng grondig met een handmixer.
  3. Voeg de eieren één per één toe en meng steeds goed. Voeg na het laatste ei ook 2 el van de zelfrijzende bloem toe en meng alles een laatste keer.
  4. Zeef de resterende bloem over de mengkom, doe de 2 eetlepels warm water erbij en meng met een houten lepel.
  5. Doe het deeg in de springvorm, ga met de houten lepel over de bovenkant zodat ie mooi vlak is en bak 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Maak ondertussen de citroengrassiroop. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten op een zacht vuur verder koken. Haal de citroengrasstengels eruit en laat afkoelen.
  7. Ga na of het deeg gaar is door in het midden een houten prikker te steken. Komt ie er proper uit? Hoera! Laat de cake 5 minuten afkoelen in de springvorm.
  8. Prik gaten over de hele cake met een houten prikker en giet de lemongrassiroop over de cake.
  9. Laat de cake tot slot volledig afkoelen en dek af met vershoudfolie.


STAP 2: VEENBESSENJELLY MET AARDBEIEN

  • sap van 3 limoenen
  • 100g fijne kristalsuiker
  • 5 gelatineblaadjes
  • 250 ml light veenbessensap
  • 250g aardbeien, ontkruind en gehalveerd

WERKWIJZE

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  2. Doe het limoensap, de suiker en het veenbessensap in een steelpan en breng aan de kook.
  3. Haal de gelatineblaadjes uit het water, wring het overtollig vocht eruit en voeg ze toe. Roer het mengsel tot de gelatineblaadjes zijn opgelost.
  4. Voeg de gehalveerde aardbeien toe en giet het geheel in een triflekom (de diameter van mijn triflekom is ook 20cm, net als de diameter van de cake; een groot voordeel bij de assemblage!).
  5. Leg vershoudfolie over de jelly (niet over de kom; over de jelly!) en laat volledig opstijven in de koelkast (dit gaat even duren; ik maakte mijn jelly ’s morgens terwijl de citroengrascake in de oven stond en deed ’s avonds mijn voorlopige assemblage – zie stap 3).

STAP 3: ASSEMBLAGE, DEEL 1

  • citroengrascake (zie boven)
  • 75ml light veenbessensap
  • 100g aardbeien (liefst van ongeveer hetzelfde formaat), ontkruind en gehalveerd
  1. Wanneer de jelly volledig is opgesteven: snijd de citroengrascake doormidden (in de lengte dus). Wikkel de bovenste cakeschijf in vershoudfolie en zet opzij. Deze heb je morgen pas nodig (zie stap 5).
  2. Verdeel de onderste cakeschijf vervolgens in 8 stukken. Snijd ook deze 8 stukken nog eens doormidden (in de lengte).
  3. Leg de helft van de stukken in een cirkel zachtjes op de jelly in de triflekom. Normaal gezien heb je nu een mooie tweede laag in je trifle!
  4. Verdeel 1/2 à 3/4 van het veenbessensap over de stukken cake, zodat ze allemaal goed vochtig zijn.
  5. Plaats de aardbeien in een cirkel (met de snijkant naar buiten toe) op de cakelaag.
  6. Vul het stuk in het midden op met de resterende cakestukken (een beetje snijdwerk is hier nodig, maar je hoeft niet al te nauwkeurig te werken. De centrale ring cake zie je niet meer in het eindresultaat. Vermoedelijk ga je ook wat cake over hebben. Proevertjes voor de chef en/of helpende hand(en)!
  7. Verdeel het resterende veenbessensap over deze stukken cake.

STAP 4: PUDDING

De laatste stap voor de dag voordien! Hoera!

  • 1 zakje vanillepuddingpoeder (Dr Oetker)
  • 3/4 l lactosevrije melk (Dilea) (Nota: gebruik hier best géén amandelmelk, of je pudding stijft niet genoeg op, met wel héél vloeibare pudding als gevolg. Zoals je op de foto kunt zien, zakte mijn tweede cakelaag er gewoon in i.p.v. erop te rusten. Lekker was ie gelukkig nog steeds. Met melk van Dilea lukt deze pudding hier altijd perfect.)
  • 15 druppels rode kleurstof (Carrefour)

WERKWIJZE

  1. Volg de instructies op de verpakking maar voeg eerst de rode kleurstof toe aan de melk. Maak de pudding en laat minstens 30 minuten afkoelen.
  2. Giet de pudding in de triflevorm en zet deze een nachtje in de koelkast om op te stijven. Je werk voor vandaag zit erop!


STAP 5: ASSEMBLAGE, DEEL 2

  • bovenste cakeschijf (zie stap 3-1)
  • 50 à 75 ml light veenbessensap

WERKWIJZE

  1. Wanneer de pudding goed opgesteven is: verdeel de bovenste cakeschijf in 8 stukken.
  2. Plaats deze stukken op de pudding en verdeel het veenbessensap over de cake.


STAP 6: CITROENROOM & FINISHING TOUCHES (net voor het serveren)

  • 400ml (gekoelde) lactosevrije room (Dilea)/sojaroom om op te kloppen (Alpro)
  • 4 el bloemsuiker (of meer naar smaak)
  • zeste van 1 citroen + 4 el citroensap (of meer naar smaak)
  • 150g aardbeien, ontkruind en gehalveerd
  • 10 lange vingers, in de helft gebroken

WERKWIJZE

  1. Klop de room samen met de suiker, zeste en het citroensap op tot je stijve pieken krijgt. Verdeel de room over de cake. Zorg ervoor dat je nog een flink stuk boven de triflevorm gaat.
  2. Werk af met aardbeien en lange vingers.

 

Genieten maar!

Van al die mooie presentatie blijft er na het serveren jammer genoeg niet veel meer over, maar goed… De foto’s zijn dan al lang gemaakt! 😉

 

Geef een reactie