Surf & cluck pompoensoep

Geen surf & turf, maar met dank aan de gedroogde garnaaltjes en stukjes kippendij wel surf & cluck in deze lactosevrije pittige pompoensoep. Heerlijk in elk seizoen van het jaar, maar ze is iétsjes aangenamer in de winter.

Naast pompoen is gember de absolute ster van de show! Het resultaat is een zachte soep met wat crunch van de gember, die uiteraard niet helemaal verdwijnt bij het mixen. Elk garnaaltje/stukje kip dat je tegenkomt, voelt als een cadeautje! Proberen!

INGREDIËNTEN (voor 8 à 10 personen)

  • 1,7 à 1,8 kg kastanjepompoen (voor +/- 1,5 kg vruchtvlees, inclusief schil)
  • 120g sjalot, gesnipperd
  • 60g look, gesnipperd
  • 80g gember, in plakjes gesneden
  • 4 stengels citroengras, in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote rode chilipeper (+/- 20g), met zaadjes, gesnipperd
  • 6 kaffir limoenblaadjes, ontdaan van middennerf en gesnipperd
  • 200g kippendij, in kleine blokjes gesneden
  • 3 el gedroogde garnalen (dried shrimp; verkrijgbaar in de vries-/koelafdeling van de Aziatische supermarkt)
  • 30g sojaboter
  • 1 el rijstolie
  • 2 liter groentebouillon

WERKWIJZE

  1. Smelt de boter samen met de olie in een grote kookpot op een hoog vuur.
  2. Stoof de sjalot, look, gember, chilipeper en het citroengras enkele minuten.
  3. Voeg de kastanjepompoen en de limoenblaadjes toe en stoof nog een minuut.
  4. Doe de bouillon erbij, breng aan de kook, zet het vuur op zacht en laat 20 minuten sudderen.
  5. Mix de soep met een staafmixer.
  6. Voeg vervolgens de gedroogde garnalen en stukjes kip toe en laat 5 minuten garen (dit lukt met de restwarmte van het vuur; het vuur mag dus al uit).

Geef een reactie