Maleisisch stoofvlees

Vrouwlief en ik gingen in 2016 op road trip door Maleisië, een onvergetelijke ervaring met heel wat culinaire hoogtepunten (zie 3 reisverslagen onder Culikliekjes). Wie nog twijfelt of dit nu echt het walhalla is voor foodies: één lepel van dit stoofvlees en je bent verkocht. Haal die kookpot maar boven!

Dit stoofvlees wordt normaliter geserveerd met gekookte rijst. Wil je er een westerse toets aan geven, voeg dan een bussel gehakte groene asperges, 1 zoete aardappel in schijfjes, 1 grof gehakte groene paprika en 2 grof gehakte kleine stronkjes prei toe. It’s all good!

INGREDIËNTEN (6 personen, met rijst)

Voor de kruidenpasta:

  • 4 kleine/2 grote sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 30g gemberwortel, gehakt
  • 2 lange rode chilipepers
  • 1 tl pikant paprikapoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 el zeezout
  • 3 el plantaardige olie

Voor het stoofvlees:

  • 1 kg rundsstoofvlees
  • 3 el tarwebloem
  • 1 ui, in dikke ringen gesneden
  • 2 stengels citroengras
  • 8 kaffir limoenblaadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 steranijs
  • 5 peulen zwarte kardemom, gekneusd
  • 2 blikken kokosroom (800ml)
  • (evt. extra groentjes; zie inleiding)
  • 75g geraspte kokos, goudbruin geroosterd in een pannetje
  • 4 el ketjap manis
  • sap van 2 limoenen
  • peper en zout
  • 2 el olie

WERKWIJZE

  1. Doe alle ingrediënten van de kruidenpasta in een kleine hakmolen en mix tot een pasta.
  2. Kruid het stoofvlees naar smaak met peper en zout en meng vervolgens de bloem erdoor.
  3. Verhit de 2 el olie in een kookpot over een middelhoog vuur en voeg de kruidenpasta toe. Bak de pasta 1 minuut aan.
  4. Voeg de uiringen en het vlees toe en bak tot het vlees gebruind is (evt. in verschillende keren).
  5. Voeg het citroengras, de limoenblaadjes, kaneel, steranijs, kardemom en kokosroom (+ evt. extra groentjes) toe. Wanneer de room begint te pruttelen (hoeft in geen geval te koken), zet je het vuur op laag.
  6. Laat het stoofvlees 3 uur op een zacht vuur sudderen. Roer om het half uur. (Kook tijdens het laatste half uur de rijst als je die erbij gaat serveren.)
  7. Roer de geraspte kokos, ketjap manis en het limoensap erdoor.

Smakelijk!

Geef een reactie