Soepsloeber!

Alle-hens-aan-deksoep

Groentjes gekocht met grootse plannen in het achterhoofd, maar dan vibreert de gsm. Of je eens langsgaat bij vrienden die avond, want “het is al zo lang geleden”. En morgen is het bij de schoonouders te doen. En de dag daarna ben je laat thuis.

Soit. Zoveel dagen later en daar liggen die prachtgroentjes dan, half te creperen op het onderste legsel van de koelkast. Bovendien, drama der drama’s: dat oorspronkelijke recept waar je zo enthousiast van werd, ziet er opeens wel héél lang en arbeidsintensief uit.

Volgen er op de koop toe uitspraken à la “Ik denk dat er schimmel op aan ’t komen is” of “Kunnen we dat niet invriezen?”, dan, beste ploffertjes, is de tijd gekomen om eens een alle-hens-aan-deksoepje te maken. Wie weet wat voor culinair avontuur er op jullie wacht!

Deze knoflooksoep, inclusief aubergines, een eenzame wortel en wat verrimpelde tomaten, kost nauwelijks moeite, én is een echt smaakbommetje. Eentje waarvan de wereld mag meegenieten de dag nadien. Oeps. Maar de restjes zijn wel op!

GELUKZAKRESTJES VAN DIENST

 • 2 aubergines (al eerder aan de bruine kant i.p.v. dat schoewn zwart-paars)
 • 1 grote ui, gehalveerd (met schil!)
 • 1 bol knoflookteentjes (ongepeld!)
 • 400g tomaten (verregaande ouderdomsverschijnselen wederom geen probleem; “baardgroei” aka schimmel moet evenwel geliquideerd worden. Ik had zelf nog enkele tros- en kerstomaten liggen, dus hier was het een mix.)
 • 1 vereenzaamde maar potige wortel van 200g, gehalveerd
 • 2el olijfolie
 • 1,25l kippenbouillon
 • 1el kerriepoeder
 • zout & peper naar smaak
 • optie: krokante ansjovis/venusschelpjes (klein blikje van Smiling Fish; verkrijgbaar bij zowat elke Aziatische supermarkt in ons Belgenlandje)plofknooksoepsmile-small

Yes! Het legsel is leeg! En nu?

 1. Verwarm de oven voor op 190°C(conventioneel)/180°C(hetelucht). Halveer de aubergines in de lengte en snijd inkepingen (in kruisvorm) in het vruchtvlees. In het Engels noemen ze dat “scoring”; in het Nederlands noemen we het dus “inkepingen snijden in kruisvorm”. Taalkundige efficiëntie nihil. Gelukkig bestaan er fototoestellen:
  aubergine
 2. Plaats de aubergines, ui, knoflook, tomaten en wortel in een braadslede. Giet 1el olijfolie over de aubergines en de andere eetlepel over de rest van de groentjes. Besprenkel de aubergines vervolgens met het kerriepoeder alvorens de hele braadslee van zout en peper (naar smaak, maar best niet té veel zout) te voorzien.
 3. Bak 55 minuten in de oven en vervolgens een 3-tal minuten onder de grill (hoogste stand).
  Voor en na:
 4. Doe de groentjes in een kookpot (de ajuin en knoflookteentjes — nu tot heerlijke knoflookpap herleid —  weliswaar zonder schil) samen met de bouillon en breng aan de kook. Laat nog een 10 à 15 minuten pruttelen op een laag vuur.
 5. Haal 1 auberginehelft uit de soep en snijd deze in kleine stukjes. Deze stukjes gaan straks weer in de kookpot, maar eerst… de staafmixer erin! Daarna mogen de stukjes weer bij hun vloeibare vriendjes.
 6. Ga even na in de agenda of er morgen bijzonder belangrijke afspraken zijn ingepland. Zo niet: proeven die handel! (Elke kom kan, geheel vrijblijvend, afgewerkt worden met enkele krokante ansjovis/venusschelpen.)

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: