Bik Romantique!,  Soepsloeber!

Mijn BBC-soep: broccolisoep, feat. Gruyère & chorizo

Hela, hola! Lactosevrij, met Gruyère? Klopt… min of meer.

Wie het “geluk” heeft om ook lactose-intolerant te zijn, weet inmiddels dat bepaalde harde kazen (o.a. Gruyère, afhankelijk van waar je ‘m koopt, parmigiana reggiano en grana padano, indien voldoende lang gerijpt) een lactosegehalte hebben van minder dan 2,8mg op 100g en dus zo goed als veilig zijn. Iedereen reageert verschillend, dus ik wil zeker geen garanties geven, maar zelf krijg ik bij Gruyère geen helse pijnen. Wie geen risico wil nemen, kan de Gruyère gerust vervangen door een lactosevrije Emmentaler, weliswaar met smaakverschil (maar nog altijd lekker hoor 🙂 ).

Wat de chorizo betreft: opletten! In de meeste soorten zit wél lactose. In AH verkopen ze echter een lactosevrije versie, die dus ook in dit recept kan worden gebruikt.

Extra trots op deze creatie, wa-hant dankzij dit pareltje heb ik een feature in de BBC Good Food in de wacht gesleept (in de kersteditie dan nog wel, november 2016)! Driewerf hoera!

Ingrediënten

 • 1el geel mosterdzaad
 • 1el venkelzaad
 • 150g chorizo, zonder vel, in blokjes gesneden (lactosevrije chorizo verkrijgbaar bij AH)
 • 1el koolzaadolie
 • 1 ui, grof gesneden
 • 1,5l kippenbouillon
 • 2 broccoli (ong. 800g), in roosjes gesneden
 • 150g geraspte Gruyère (of LV Emmentaler van Dilea)
 • 3el LV lightroom (Dilea)
 • zwarte peper

Ready? Set? Go!

 1. Rooster het mosterd- en venkelzaad in een kleine pan (zonder vetstof, op een matig vuur), tot de mosterdzaadjes zich beginnen te gedragen als vlooien en uit de pan proberen te springen. Doe ze in een vijzel en maal ze tot een fijn poeder.
 2. Doe de chorizo in een grote kookpot en bak deze 4 minuten (zonder vetstof, want chorizo geeft zelf genoeg olie af). Haal de stukjes chorizo met een schuimspaan uit de kookpot en laat ze uitlekken op een bord met wat keukenpapier.
 3. Voeg de eetlepel koolzaadolie toe en bak de ui en knoflook 10 minuten op een laag vuur, totdat de ui zacht is. Doe de gemalen kruiden erbij en bak nog 1 minuut mee (voortdurend blijven roeren).
 4. Voeg de broccoli en kippenbouillon toe. Breng aan de kook, doe een deksel op de kookpot en laat de soep pruttelen op een laag vuur tot de broccoli gaar is (10 minuten zou ruimschoots voldoende moeten zijn).
 5. Mix de soep met een staafmixer en voeg 100g Gruyère en de room toe. Kruid af met versgemalen zwarte peper. Werk elke kom af met de rest van de Gruyère en de chorizo. (Doe de chorizo sowieso niet in de kookpot met soep, of hij verliest al z’n smaak en je hebt de dag erna gewoon kauwvlees in je soep.)Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: