Culikliekjes!

Foodiereis Maleisië — Deel 1: Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, stad van de Petronas Towers, het KL Bird Park, tempels, musea, parken, de Batugrotten. Heet, plakkerig, druk, maar ook: lekker, lekker, lekker!

Op onze eerste dag in KL mocht Chinatown uiteraard niet ontbreken. Op naar Jalan Petaling! Duzend lantaarntjes (zo schoewn!), de grootste stoommandjes én sapjes die ik ooit gezien heb, te veel eetkraampjes (en namaakspullen) om op te noemen en een maag die maar een beperkt aantal gerechten per bezoek aankon, jammer genoeg. Jalan Petaling wordt ’s avonds een culinair walhalla voor liefhebbers van Aziatische kookkunsten. Ideaal voor Mr Pomegranate dus!

1. Air mata kucing (aka “kattentranen”)

2. Hokkien Mee @ Kim Lian Kee

Ge-wel-dig! Dikke noedels, heerlijke scampi + inktvis met af en toe krokant buikspekvet (veel lekkerder dan uw brein u doet vermoeden, beste lezer! Beloofd!) als verrassing. Niet het magerste gerecht, maar een geweldig begin van onze culinaire reis door Maleisië! En een kans om onze chopstick skills wat te verbeteren!

3. Thali @ Chat Masala

En hoppa, van Chinatown richting Brickfields, het Little India van KL. Op dag 2 in Kuala Lumpur proefden we van de Indische keuken bij Chat Masala, waar we de “thali set” bestelden, een mengeling van verschillende gerechten, allemaal vegetarisch trouwens. Niet geschikt voor wie niet van pikant houdt! Of wie niet zonder bestek kan eten, want het was met de pollekes te doen.

thali

Een warme oproep aan de kenners van de Indische keuken: we hebben tot op de dag van vandaag geen flauw idee wat dat potje linksboven is. Ik heb ervan geproefd. Hy-per-zuur. Dus wat zegt een mens dan terwijl hij zo’n thali aan het verorberen is met de hand? “Zeker om uw vingers mee te spoelen of zo, liefje.” Waarop vrouwlief dat probeerde en met gele vingers eindigde, want blijkbaar zat er ook behoorlijk wat kurkuma in. Oeps.

4. Vada’s

IMG_8740

In het Pududistrict van KL, alwaar er naar het schijnt de beste gans/eendcombo ooit kan worden gegeten bij Chen Chen’s, hadden we niks dan brute pech. Bij ons eerste bezoek bleek dat Mr Chen de deuren sluit om 18u. Helaas voor ons was het toen anderhalf uur later. Oeps.

Op onze laatste dag in Kuala Lumpur zorgden we bijgevolg dat we er om 16.30 stonden… en was hij uitverkocht. Verdolleme toch! Dan maar naar Siew Ngap Fai, één van de concurrenten! Geen spijt van gehad!

6. Bak Kut Teh

Na ons eerste non-bezoek aan Chen Chen’s namen vrouwlief en ik de monorail naar dé eetstraat van Kuala Lumpur in Bukit Bintang, Jalan Alor. “Toevallig” ook heel dicht bij ons hotel. 🙂 Hier leerde ik één van Maleisiës nationale gerechten beter kennen: bak kut teh.

Bak kut teh, een varkensbouillonsoep met stukjes mals varkensvlees (en varkensvet), groentjes en gojibessen, wordt doorgaans in een aarden kom geserveerd, zodat alles lekker warm blijft. Ik heb intussen zelf een portie gemaakt in Landen City (recept volgt!), die algemeen werd goedgekeurd. 😉

7. Cendol/Chendol/Chendul

Vreemde boel, deze cendol/chendol/chendul (de spelling varieert). Het is een dessert op basis van kokosmelk, glibberige rijstebloemslierten, rode bonen (yup, rode bonen… in een dessert) en ijs (als in crushed ice, geen roomijs dus). Verfrissend? Ja. Lekker? Niet echt. ABC, dat andere beroemde dessert in Maleisië, daarentegen… (zie post over Penang!)

chendol

8. Ikan pari & sotong bakar

Kampung Baru, de traditionele enclave in het midden van Kuala Lumpur, stond op onze laatste dagplanner. De markt is zeker en vast een aanrader, de geur die er hangt iets minder. Hoe dan ook waren we er net wat te vroeg om te lunchen, dus gingen we in de plaats daarvan nog snel shoppen in de Pasar Seni (centrale markt).

ikan

Daar bestelde ik op het food court deze ikan pari & sotong bakar: gestoomde vis, inktvis en chilipepers met een lekker zoete sambalsaus.

9. Paru-paru goreng

IMG_8741

Amai! Voor we richting Maleisië vertrokken, ontdekte ik de wondere wereld der paru-paru: gebakken runderlong. Dat moest ik geproefd hebben! Vrouwe Fortuna besloot met mij te sollen door het gerecht tijdens onze twee weken op Maleisisch grondgebied slechts op één plaats aan te bieden: ergens in een klein food court in Penang. Uitverkocht! Argh!

Alle hoop opgegeven, tot… we nog een hapje wilden eten op KLIA International Airport, net voor we onze terugvlucht namen! Lo and behold, wat kwam ik daar tegen? Yes! Héél lekker, zo’n Maleisisch runderlongetje, al ziet het er misschien niet zo uit. De longen worden in stukjes gesneden en gebakken in een hemelse zoet-pikante saus waarvan ik nog steeds gaarne het recept zou willen. Wie KLIA passeert een dezer dagen… Vraag gerust! Ik zal u eeuwig dankbaar zijn!

10. Fuego @ Troika Sky Dining

Op 14 augustus waren Mrs Pomegranate en ik 1 jaar en 1 maand getrouwd. Een etentje was de evidentie zelve, maar in een foodiestad als Kuala Lumpur is een keuze maken dat allesbehalve. Een uitgekiende Googlestrategie later, et voilà, we kwamen uit bij Fuego, een Zuid-Amerikaans tapasrestaurant. Niet bepaald Aziatisch street food, je sais, maar voor wie een trip richting KL aan het plannen is: hier niet eten zou écht zonde zijn. We hebben die avond volop genoten van het eten, het uitzicht op de Petronastorens bij en na zonsondergang en mekaar, dus helaas geen foto’s van het eten.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: