
KL Hokkien Mee
In de zomer van 2016 maakten Mrs Pomegranate en ik het Maleisisch schiereiland onveilig. (Wie meer wil weten over onze foodiehoogtepunten in Magical Malaysia, kan hier terecht voor meer.) Mijn eerste avondmaal op Maleisische bodem was “hokkien mee” in Kuala Lumpurs Chinatown:
Wat een smaakbom! Dikke, glibberige noedels zwartgekleurd door een overdosis sojasauzen, met inktvis, scampi, spek, een klein beetje Chinese kool én af en toe een krakende verrassing: “chu yau cha”, aka krokant gebakken spekvet. Akkoord, als je het zo leest, klinkt het misschien niet bijzonder appetijtelijk voor sommigen, maar geloof me vrij: héér-lijk! Recept onderaan getest, hier en daar aangepast, goedgekeurd en vertaald naar het Nederlands, met dank aan Rasa Malaysia voor de originele versie.
Vooraf te doen: chu yau cha + spekolie
- Het vet van twee grote lappen buikspek (de 200g buikspek die in het recept onderaan wordt vermeld), in kleine blokjes gesneden
- 2el pindaolie
- Doe de blokjes buikspekvet samen met de olie in een steelpannetje en bak ze op een middelhoog vuur tot ze hyperkrokant en mooi bruin zijn. Bij voorkeur een deksel op de pan, want er volgt gespetter.! Geregeld controleren en roeren, want voor je het weet, zien je blokjes spekvet er zo uit:
Uiteraard willen we liever (véél liever) zulke chu yau cha: - Haal de praaachtig gebakken chu yau cha uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op wat keukenpaier. De olie gebruiken we ook in dit gerecht, dus zeker niet weggooien!
KL Hokkien Mee voor 2 personen
Ingrediënten
Vleesje + marinade
- 200g buikspek (minus zwoerd, want die hebben we al gebruikt voor de chu yau cha (zie boven), in stukjes van 1cm versneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- witte peper (naar smaak)
- 1el sojasaus
- 1/2 tl oestersaus
- 1tl sesamolie
- 1tl maïzena
Niet-vleesjes
- 8 scampi, gepeld
- 8 visballetjes, in de helft doorgesneden (te verkrijgen in Aziatische supermarkten, diepvriesafdeling. Voor diegenen in de buurt van Leuven: bij Circle hebben ze normaliter alle benodigdheden voor dit gerecht — Deze balletjes moeten doorgaans gewoon 5 minuten gekookt worden en presto.)
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 kleine Chinese kool (niet die überkolen die we in onze gewone supermarkten hebben; ik heb hier gewoon het bladgroen van 2 pak choy gebruikt.), in stukjes van 1cm gesneden
- 250g dikke hokkiennoedels (wederom, verkrijgbaar bij de Aziaat), bereid volgens de instructies op de verpakking (normaal gezien zo klaar; gewoon kokend water erover gieten en een minuutje of twee laten trekken)
- chu yau cha (zie boven)
Kruiden die handel
- 2el spekolie (zie boven)
- 4el donkere sojasaus (dark soy sauce/supreme dark soy sauce)
- 2el lichte sojasaus (light soy sauce — jaja, er is een duidelijk verschil)
- 180ml kippenbouillon
- 2tl suiker
- witte peper (naar smaak)
- 1el maïzena
- 2el koud water
Werkwijze
- Meng de stukjes buikspek met de marinade-ingrediënten en laat 30 minuten (of langer) intrekken.
- Zorg dat de scampi, kool, visballetjes, noedels en kruiding klaar liggen.
- Meng de maïzena en het water in een klein kommetje en zet aan de kant.
- Doe de spekolie in een wok en laat deze überheet worden.
- Doe de stukjes buikspek in de wok en bak ze aan. Wanneer ze goed gebruind zijn, voeg je de scampi, gehalveerde visballetjes en knoflook toe. Bak 30 seconden mee.
- Voeg de Chinese kool toe. Bak alles nog eens 30 seconden.
- Voeg de noedels toe en roer alles goed door.
- Voeg de donkere sojasaus (4el) en lichte sojasaus (2el) toe. Mengen maar. De noedels worden nu heel donker.
- Voeg vervolgens de bouillon, suiker, witte peper en een kleine handvol chu yau cha toe. Goed roeren.
- Voeg tot slot het maïzena/watermengsel toe en roer totdat de saus wat ingedikt is en de noedels een mooi donker laagje hebben (duurt helemaal niet lang).
- Waan je in Kuala Lumpur. Smakelijk!
Mmmmmmmm!


Eén reactie
Pingback: