
Gulai Cumi Isi Tahu
Oftewel Indonesische inktviscurry (met tofuvulling!)
Dit is een “lichtjes” aangepaste versie van het origineel (dat hier te vinden is), aangezien een aantal ingrediënten nogal moeilijk te vinden waren in Landen City en omstreken. Geen zorgen; het resultaat is nog steeds de moeite!
INGREDIËNTEN
- 500g (hele) inktvis, schoongemaakt en besprenkeld met limoensap (Zoals te zien is op de foto’s, had ik nog een verzameling babyinktvis in de diepvries liggen. Prutswerk eerste klas, dus bij voorkeur toch maar voor de grotere variant gaan als het kan!)
- 1 blok tofu, geprakt met een vork
- 1el tamarindepasta (verkrijgbaar bij de Aziaat)
- 4 kaffir limoenblaadjes (idem — Verse indien mogelijk; anders gedroogde)
- 1 stengel citroengras (gekneusd met een lepel)
- 1 lente-ui, fijn gesneden
- 1 blik kokosmelk
- noedels (gekookt volgens de instructies — om erbij te serveren)
Voor de bumbu (kruidenpasta — gewoon alles in een blender en mixen die handel!):
- 6 sjalotten
- 3 tenen knoflook
- 2 rode chilipepers (kleintjes)
- 1el korianderzaad
- 1/4 el witte peperbollen
- 4 kemirinoten, geroosterd (rauw zijn kemirinoten namelijk giftig — verkrijgbaar bij de grotere Aziaten. Ik heb de mijne destijds gekocht in Maastricht, maar ze zijn ook in België verkrijgbaar.)
- 1/4 tl komijnzaad
- 3cm kurkumawortel (of een paar theelepels kurkumapoeder)
- 3cm galangal (of vervangen door gember)
- zout (naar smaak)
OP NAAR SUMATRA!
- Onthoofd de inktvissen (indien nodig) en zet ze aan de kant.
- Meng 2 goed gevulde theelepels bumbu onder de tofu en voeg vervolgens de lente-ui toe. Nogmaals goed mengen.
- Neem 1 inktvis en inktviskop. De kop (tentakels en al) gaat het lijfje in. Vul met de tofumengeling en sluit het lijfje af met een tandenstoker. Herhaal totdat alle inktvissen gevuld zijn. (Dit is zoals ik al zei heel wat prutswerk met babyinktvis, maar niet onmogelijk. De tentakels heb ik gewoon aan de saus toegevoegd — zie stap 6.)
- Stoom de inktvis in stoommandjes (10 tot 15 minuten).
- Verhit een eetlepel pindaolie/koolzaadolie in een wok en bak de rest van de bumbu, samen met de limoenblaadjes en het citroengras tot de hele keuken ruikt naar bumbu.
- Voeg de kokosmelk en tamarindepasta toe. Goed roeren. (Wie babyinktvis gebruikt, voegt nu de tentakels toe.)
- Voeg wat zout toe (naar smaak). Proef!
- Leg de gestoomde inktvis in de saus en laat 15 minuten pruttelen.
- Serveer met noedels, want alles is lekkerder met noedels erbij, toch?
- Doe je ogen dicht en neem een eerste hap. Je bent nu in Sumatra.

