
Baseema
Oftewel Zuid-Soedanese citroen/kokoscake. Heel vochtig, zoet maar evenwel zuur genoeg.
INGREDIËNTEN
- 5 eieren
- 140g bloemsuiker
- 200ml plantaardige olie
- 500g LV natuuryoghurt (Dilea)
- 2 tl vanille-extract
- 300g patisseriebloem
- 2 tl bakpoeder
- 110g geraspte kokos
Voor de citroensiroop:
- 350g kristalsuiker
- 1el citroensap
- 225ml koud water
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 180° en vet een cakevorm van 23×33 (of 23×23) in met LV boter/olie.
- Klop de eieren en bloemsuiker op tot alles goed schuimt. Voeg vervolgens de olie, yoghurt en het vanille-extract toe.
- Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder en de kokos. Schep de droge mix door de eiermengeling met een spatel tot alles gemengd is.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak 30 à 35 minuten (of tot een tandenstoker er proper uit komt).
- Maak ondertussen de siroop: doe de suiker, het citroensap en water in een steelpannetje. Breng aan de kook, zet het vuur op laag en laat 5 minuten inkoken.
- Giet de siroop over de baseema als hij warm uit de oven komt en laat hem een half uur intrekken.
- Snijd de baseema in vierkante stukken. Smakelijk!

