
Chocolade-granaatappeltaart
Er wordt zelden een gerecht opnieuw gemaakt ten huize Pomegranate, maar er zijn uitzonderingen. Deze lactosevrije chocolade-granaatappeltaart is er eentje van. ‘Nough said.
Voor het deeg:
- 225g tarwebloem
- 60g amandelschilfers
- 1/4tl zout
- 1tl kaneel
- 2el kristalsuiker
- 115g koude, ongezouten LV boter (Dilea), in blokjes gesneden
- 1 groot ei
- 2el ijskoud water
- Meng de bloem, amandelschilfers, suiker en het zout in de mengkom van een deegmixer. Doe de boterblokjes erbij en meng tot alles eruitziet al grof zand.
- Voeg het ei en water toe tot alles een klomp deeg vormt.
- Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak en doe het in een bakvorm (diameter 28cm; kleiner gaat ook, zoals je kunt zien op de foto. Als je de kanten scheurt en weer aan mekaar plakt, krijg je een rustiek effect. Heeelemaal de bedoeling hoor… 😉 ). Zorg ervoor dat het deeg overal (ongeveer) even dik is. Overal prikken met een vork en 30 minuten in de koelkast laten vertoeven.
- Verwarm de oven voor op 190°.
- Bak de taartbodem 20-25 minuten tot hij droog aanvoelt en lichtjes begint te kleuren.
Terwijl de taartbodem bakt, maken we de vulling:
- 340g fondantchocolade, in stukken gebroken (Zoals altijd opletten geblazen voor de lactose-intolerante medemens. In Colruyt heb ik tot nader order geen enkele(!) LV fondantchocolade gevonden. Bij Carrefour en AH wel.)
- 200ml LV room (Dilea)
- 60ml bloedsinaasappelsap
- 2 grote eieren
- 3el kokosbloesemsuiker (gewone kristalsuiker is geen probleem, maar dan wordt het geheel wel wat zoeter)
- 1el tarwebloem
- 1/4tl zout
- Doe de chocolade, de room en het bloedsinaasappelsap in een steelpannetje (middelhoog vuur) en blijf roeren tot de chocolade is gesmolten. Neem van het vuur af en meng de eieren, suiker, bloem en het zout erbij.
- Giet de vulling in de voorgebakken taartbodem en bak de taart nog eens 30 minuten.
Tot slot, de afwerking: granaatappelsiroop (zonder deze siroop is het een hele andere taart; de moeite om eens te proberen!):
- 475 ml granaatappelsap (De enige plaats waar ik écht granaatappelsap vind — lees: géén concentraat — is bij Delhaize, in de koelafdeling. Die in de niet-gekoelde fruitsapsectie is wél concentraat. The irony!)
- 3el kristalsuiker
- granaatappelpitten (3 à 4 eetlepels)
- Meng het granaatappelsap en de suiker in een steelpannetje op middelhoog vuur. Breng aan de kook, zet het vuur op laag en laat het mengsel minimum 35 à 40 minuten koken, tot het sap dikker wordt (kan ook langer duren; hangt van het vuur én het sap af).
- Zodra de taart gebakken is: even laten afkoelen en vervolgens de siroop erover gieten en rustig laten intrekken. Foto voor en tijdens. 😉
- Versier de taart met granaatappelpitten en bewaar de taart op een koele plaats tot je ze gaat serveren. Smakelijk!

