Bik Exotique!

Balinese kippenvleugels

Jaren heeft het geduurd voordat ik dit gerecht voor Balinese kippenvleugels toevertrouwde aan vaderlief, die ze maar niet 100% hetzelfde kon krijgen. Tijdens onze huwelijksreis in Bali proefde ik trouwens twee (totaal verschillende!) versies van de befaamde chicken wings, en geen van beide kan tippen aan deze. Niet bepaald mager, maar oh zo lekker!

INGREDIËNTEN

 • 15 kippenvleugels
 • 5-6 tenen knoflook
 • 1-1,5 rode chilipeper, grof gehakt (normaal mét zaadjes, maar kan ook zonder)
 • 1,5-2 kleine sjalotten, grof gehakt
 • 3 cm verse kurkuma (geschild en grof gehakt) / 1.5 tl kurkumapoeder
 • 1,5 tl zeezout
 • 2 el (geraspte) palmsuiker + extra (net voor ze de oven in gaan)
 • 2 el arachideolie

WERKWIJZE

 1. Doe de knoflook, chilipeper, sjalot, kurkuma, palmsuiker en het zeezout in een hakmolen en maal tot een papje.
 2. Doe de helft van de marinade in een grote diepvrieszak en voeg 7/8 kippenvleugels toe. Als de zak groot genoeg is: de rest van de marinade en vleugels toevoegen; zo niet: idem met een andere zak. De diepvrieszak(ken) afsluiten met een elastiek en kneden, zodat de marinade goed verdeeld is over de kippenvleugels. Vervolgens minstens 1 uur in de koelkast bewaren.
 3. Verwarm de oven voor op 200°C (conventioneel)/180°C (hetelucht). Leg een vel aluminiumfolie/bakpapier op twee ovenplaten. Leg de kippenvleugels met de brede velkant naar boven op de ovenplaat. Werk elke kippenvleugel af met wat extra geraspte palmsuiker. Wie een kat in huis heeft, mag zich vanaf dit ogenblik verwachten aan volgende evil glare. “Hoe zit het? Krijg ik hier nog iets?”
 4. Draai de kippenvleugels na 25 minuten een eerste keer om. Vijf minuten voor het einde van de baktijd nog een keer omdraaien.
 5. Serveer met Vlindonesische groentjes of rijst/noedels.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: