Bik Exotique!,  Gaffelgadgets!

Potato Ricer (aardappelpers) feat. kerstpuree

Er was eens een zekere amateurkok die het fameus op zijn heupen kreeg van de Vlaamse nood aan “smeuïge puree”. Lees: boter en ei toevoegen aan gestoempte brokken patat om het hele ding “smeuïg” maar tegelijkertijd ook lomp, log en nodeloos zwaar te maken. Enfin, ieder z’n ding natuurlijk.

Mijn voorkeur gaat hoe dan ook uit naar aardappelpuree gemaakt met, jawel, een potato ricer oftewel aardappelpers. Het principe is hetzelfde als een knoflookpers, zij het in groter formaat. Je doet je gekookte aardappelen in de ricer, drukt goed door en krijgt een verzameling luchtige aardappelsliertjes in je kookpot, die je vervolgens kunt afwerken naar keuze. Potato ricers komen in verschillende vormen en prijzen (Bij Ikea vind je er eentje aan €9,99, al lijken die gaten aan de zijkant mij een garantie op extra smoswerk…). Zelf kocht ik de mijne jaaaaaren geleden via Amazon na een aflevering van Nigella op BBC1.

KERSTPUREE (bijgerecht voor 3 à 4 personen als er ook nog groentjes worden geserveerd)

INGREDIËNTEN

 • 6 grote aardappelen, geschild
 • 3 grote zoete aardappelen, ongeschild
 • 1el koolzaadolie
 • 3tl geroosterd paprikapoeder
 • 1tl zeezout
 • 3el kerstchutney (Recept vind je hier. Wie liever naar de winkel trekt voor chutney, kiest het best voor een ietwat zurige versie, bv. met verse veenbessen.)
 • Vrijblijvend: krulpeterselie om af te werken

WERKWIJZE

 1. Verwarm de oven voor op 190°. Wikkel de zoete aardappelen elk losjes in met aluminiumfolie. Bak de pakketjes 40 minuten in de oven.
 2. Kook ondertussen de gewone aardappelen en haal ze door de potato ricer.
 3. Neem de zoete aardappelen uit de oven. De schil komt er zo af (wel oppassen om je vingers niet te verbranden). Door de ricer ermee! De zoete aardappelen zorgen voor de nodige dosis vocht in deze puree. Je hebt dus geen boter, eieren of melk meer nodig (maar het kan).


 4. Voeg het zout, geroosterd paprikapoeder, de olie en de chutney toe. Goed mengen en klaar! Ik serveerde deze puree als bijgerecht voor poussins en kwartels uit de oven met een porto/bessensaus.

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: