Gaffelgadgets!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Star Wars-uitsteekvormen, feat. amandelspeculoos

Gisteren verscheen Star Wars: Rogue One in de Vlaamsche filmzalen (Aaargh! Wij gaan morgen pas kijken!), en ik had nog wat (“wat”) amandelspeculoosdeeg over na de bakmarathon van het speculooshuis 2017 (Post volgt!), dus wat doet een mens dan? Juist! Star Wars-speculoos maken natuurlijk!

Een makkie met mijn supercoole uitsteekvormen (gekocht via Wish.com voor €1 + €1 verzendingskosten), inclusief Darth Vader, Yoda, Chewbacca en C-3PO! Hoe enthousiast kan een mens (OK, OK, een fan) worden van uitsteekvormen? Zeer.

Het is en blijft speculoos, dus de koekjes verloren wat van hun definitie na het bakken, maar iedereen is toch nog duidelijk herkenbaar. Jeuj!

(LACTOSEVRIJE) AMANDELSPECULOOS

(Genoeg voor duzend koekskes)

INGREDIËNTEN

  • 185g ongezouten sojaboter (Naast Star Wars ook fan van Dilea, maar iets minder als ik speculoos maak. Mijn eerste lading “pure” speculoos maakte ik met Dilea en het deeg was te broos. Je kunt natuurlijk altijd water toevoegen, maar ik vind sojaboter desalniettemin beter.)
  • 150g donkerbruine suiker
  • 75g golden syrup (Had ik nog in de kast zitten van een vorige uitstap over het Kanaal. Gewone stroop gaat even goed.)
  • 450g patisseriebloem
  • 100g gemalen witte amandelen (Ik koop ze heel en maal ze zelf, zodat er af en toe ook grotere stukken tussen zitten.)
  • 1/2 el bicarbonaat
  • 1 el kaneelpoeder
  • enkele eetlepels water (Zie stap 4.)

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 190° (hetelucht).
  2. Doe de bloem, gemalen amandelen, het bicarbonaat en kaneelpoeder in een grote mengkom. Meng alles grondig.
  3. Smelt de boter, suiker en siroop in een pan en voeg toe aan de droge ingrediënten.
  4. Zodra het mengsel lichtjes afgekoeld is: kneden tot een samenhangend deeg. (Kan uiteraard ook meteen in een mixer met deeghaak. Ik heb een drietal eetlepels water toegevoegd aan het deeg, omdat het eerst niet genoeg samenplakte. Enkel indien nodig uiteraard.)
  5. Uitrollen, koekjes uitsteken of in vormen leggen en 10 minuten bakken. Mmm!

 

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

6 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: