Bik Exotique!

Taugé ayam + ho fan

Kip met sojascheuten en noedels — maar dan met veel meer smaak dan de vertaling uit het Maleis doet vermoeden! Beloofd!

Dit staaltje plaatselijke keuken uit Ipoh staat bewust niet bij bik romantique, want presenteren doet het niet, zelfs niet bij Lou Wong himself:

Maar smaken doet het zeker en vast. Uitproberen!

INGREDIËNTEN (4 personen)

Voor de saus:

  • 4 lente-uien, in ringen gesneden
  • 4 el arachideolie
  • 2 el oestersaus
  • 2 tl sesamolie
  • 4 el sojasaus
  • 6 el water

Voor de noedelsoep:

  • 1 el arachideolie
  • 45g gember, in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, licht geplet
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 el/6g kruidnagel (Niet panikeren: dit is veel kruidnagel, maar geen zorgen; alles komt goed.)
  • 2 steranijs
  • 2,5 liter water (+ 4 kippenbouillonblokjes — Bij AH hebben ze er zonder lactose. Wie het authentieker wil, mag gerust kippenpoten gebruiken.)

En wat nog?

  • 4 kippenbouten (Tamelijk belangrijk. 🙂)
  • een pakje ho fan vermicelli (= brede noedels) van 340g
  • een grote zak sojascheuten (/taugé)
  • Vrijblijvend: koriander (om af te werken)

WERKWIJZE

  1. Eerst maken we de soep. Verhit de eetlepel olie in een grote kookpot en bak de plakjes gember, knoflook, kaneel, kruidnagel en steranijs +/- 5 minuten, tot de gember begint te verkleuren.
  2. Voeg de kippenbouillonblokjes en het water toe. Breng aan de kook.
  3. Voeg de kippenbouten toe en breng alles weer aan de kook. Laat vervolgens op halfhoog vuur 30 minuten koken zonder deksel.

Terwijl de kip aan het koken is…

  1. Verhit de 4 eetlepels olie in een wok en bak de lente-uien (3 à 4 minuten). Haal de gebakken ui uit de wok met een schuimspaan en doe alle resterende ingrediënten voor de saus in de wok. Laat enkele minuten inkoken. Je houdt zo’n 85ml (10 eetlepels) saus over. Zet opzij en dek af.
  2. Blancheer de sojascheuten 3 minuten. Zet opzij, meng 4 el saus eronder en dek af, zodat ze warm blijven.

Zodra de kip klaar is…

  1. …haal je ze uit de kookpot. Leg ze op een warm bord en dek af, zodat ze warm blijft.
  2. Zet het vuur weer op hoog en doe de ho fan vermicelli in de kookpot. Laat 5 minuten koken (geregeld roeren, zodat de noedels niet aan mekaar blijven plakken). Spoel de gekookte noedels onder koud water en laat uitlekken. (Wie zin heeft, kan de soep snel zeven. Zo niet wordt het soms vissen naar kruidnagel.)
  3. Snijd de kip met een stevig mes in stukken en voeg 1,5 el saus toe per bout. Werk af met de gebakken lente-ui (en koriander, indien gewenst) en serveer met een schep sojascheuten.
  4. Verdeel de noedels over 4 kommen en schep er 2 pollepels van de soep over.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: