Culikliekjes!

Hapjes, hapjes, hapjes

Kersthapjes, eindejaarshapjes, zomaarhapjes… Vergeet uw lactose-intolerante medemens niet!

Dit jaar nam ondergetekende de hors d’oeuvres voor zijn rekening met Kerstmis. Hapjes horen een hoogtepunt te zijn van eender welke feestelijke bedoening, want goede hapjes = goede sfeer = goed humeur = goed feest.

Bijna alle hapjes kunnen in enkele minuten worden klaargemaakt. Sommige zelfs op voorhand; die hoef je enkel nog op te warmen in de microgolfoven. Een verzameling voor wie inspiratie zoekt:

1. Gevulde peppadews met semi-guacamole

Een vegetarisch hapje met pit. (voor 25 à 30 hapjes)

INGREDIËNTEN

  • 1 bokaal zoet-pikante peppadewpepertjes (verkrijgbaar bij AH)
  • 2 rijpe avocado’s (in stukken gesneden)
  • 1 dikke teen knoflook (geperst)
  • 1/2 el jalapeñoschijfjes (verkrijgbaar bij AH)
  • sap van een halve limoen
  • zeezout (naar smaak — Ik proef eerst na het mixen en voeg dan doorgaans een theelepel zeezout toe.)

WERKWIJZE

  1. Doe de peppadewpepertjes in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Doe de avocado’s, knoflook, jalapeño, limoen en het zeezout in een hakmolen en mix tot een pasta. Hier en daar een brokje kan geen kwaad. Proficiat! U hebt een pot semi-guacamole!
  3. Doe de semi-guacamole in een spuitzak en vul de peppadews. Koel bewaren. Cocktailprikker erin en smullen maar!

2. Serranorolletjes met rucola, peer, lactosevrije brie, walnoten en roze peper OF serranorolletjes met rucola, peer en lactosevrije feta (geen foto, helaas)

INGREDIËNTEN (voor 24 halve rolletjes of 12 hele)

  • 6 sneetjes serranoham
  • 1 peer, geschild, harde kern verwijderd en in 12 lange stukken gesneden
  • een klein pakje rucola

    Briehapjes
  • 1 pakje LV brie (Dilea) (Je hebt geen volledig pakje nodig.)
  • 12 walnoothelften, gehalveerd
  • 48 roze peperbollen (Deze kan je in principe weglaten, maar geven een extra toets.)
    Fetahapjes
  • 1 pakje LV feta (Dilea) (Je hebt geen volledig pakje nodig.)

WERKWIJZE

  1. Neem een sneetje serranoham. Leg op een hoek een stuk peer, gevolgd door een stuk brie met 4 roze peperbollen erin geduwd/een walnoothelfthelft (hehe) en wat rucola of een stuk peer, gevolgd door een schijfje feta en wat rucola.
  2. Rol de sneetjes op, snijd ze in tweeën (of niet) en leg ze op een schotel. Koel bewaren met vershoudfolie erover.

3. Pittige kippenballetjes

Een recept waar ik trots op ben, al zeg ik het zelf. Ik maak deze balletjes geregeld als hoofdgerecht, maar ze fungeren ook als geslaagd warm hapje. Makkelijk op voorhand te maken. Wanneer je gasten aankomen gewoon snel in de microgolfoven en serveren.

INGREDIËNTEN (voor +/- 35 balletjes)

  • 400g kippengehakt (met peper en zout)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 kleine (hele kleine!) ui, geraspt (Ja, geraspt. Trust me! Je kunt ‘m ook blitzen in een blender tot je een papje overhoudt.)
  • 1 tl bruschettamix (Oil & Vinegar)
  • 1 overvolle tl tomatenconcentraat
  • 3 el panko (Japans broodkruim; verkrijgbaar in heel wat supermarkten/bij de Aziaat)
  • een kleine handvol bieslook (of meer, naar smaak), fijngehakt
  • 2tl chiliolie
  • 1el chiliolie (voor op de bakplaat)

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 170C (hetelucht)/180C (conventioneel).
  2. Doe alle ingrediënten behalve de chiliolie voor op de bakplaat in een kom en meng goed. Rol 35 kleine gehaktballetjes.
  3. Vet een bakplaat in met de eetlepel chiliolie. Leg de balletjes op de plaat.
  4. Bak de balletjes 10 minuten aan één kant, draai ze vervolgens om en bak ze nog eens 20 minuten.

Nood aan een zoet alternatief voor de kindertjes of niet-liefhebbers van pikant?

Meng 200g kippengehakt met 1 eetlepel char-siusaus (Chinese barbecuemarinade, verkrijgbaar bij AH), wat bieslook en een theelepel arachideolie. Vet je bakplaat in met arachideolie en bak zoals de kippenballetjes hierboven.

4. Kerstboompizza’s met LV chorizo

Heel leuk hapje voor het seizoen. De kerstbomen kan je op voorhand uitsteken; de chorizoblokjes snijden kan ook vooraf. Zo heb je op het moment zelf slechts een paar minuutjes voorbereiding.

INGREDIËNTEN (genoeg voor hééél veel kerstbomen)

  • 1 pak tortillawraps (Als je alle 6 stuks gebruikt, krijg je er een 55-tal kerstbomen uit.)
  • 1 LV chorizoworst (Géén plakjes! Persoonlijk vind ik de pikante chorizo van Delhaize — zonder lactose — het meest aansluiten bij “de echte”; die van AH blijft toch maar iets vreemds. Je hebt voor alle duidelijkheid geen hele chorizoworst nodig.)
  • 1 zakje LV Emmental (Dilea)

WERKWIJZE

  1. Neem een koekjesuitsteekvorm (in dit geval dus een kerstboom, maar andere vormen kunnen uiteraard ook) en steek vormen uit de tortilla’s. Als je ze niet meteen gebruikt, bewaar ze dan in een blikken doos, zodat ze niet uitdrogen.
  2. Snijd een halve/hele chorizoworst in kleine blokjes.
  3. Verwarm de oven voor op 200C.
  4. Leg een vel bakpapier/aluminiumfolie op een bakplaat. Leg de kerstbomen erop en “versier” elke kerstboom met een zestal blokjes chorizo. Bestrooi de bomen met wat Emmental.
  5. Bak een 10-tal minuten.

5. Toastjes met paté en kerstchutney

INGREDIËNTEN

WERKWIJZE

  1. Smeer wat paté op elk toastje en werk af met een theelepel kerstchutney.

6. Toastjes met gerookte kip, mangochutney en koriander

INGREDIËNTEN

  • toastjes (Opgelet! Op de foto staan er “kuipjes” i.p.v. toastjes, maar die zijn niet lactosevrij.)
  • gerookte kipfiletplakjes (AH)
  • mangochutney (Persoonlijke favoriet: Patak’s, verkrijgbaar bij Delhaize en AH.)
  • verse koriander, fijngehakt

WERKWIJZE

  1. Leg een stukje kipfilet op elk toastje en werk af met een theelepel mangochutney en koriander.

7. Crackers met hummus en spek

INGREDIËNTEN

WERKWIJZE

  1. Doe een flinke theelepel hummus op elke cracker en werk af met een stukje spek. Evt. nog wat bieslook erover.

8. Rauwe oesters met granaatappel

Smaakbommetje uit de BBC Good Food van december! Tot ik deze probeerde vond ik oesters het best uit de oven. I’m a changed man.

INGREDIËNTEN

  • 6 oesters, opengemaakt volgens de regels van de kunst en op ijs gelegd
  • 6 tl granaatappelpitten
  • zeste en sap van 1 limoen
  • 1 el granaatappelmelasse (Ik kocht de mijne op onze minitrip naar Canterbury begin december. Verkrijgbaar via o.a. Pit & Pit.)

WERKWIJZE

  1. Meng alle ingrediënten in een kom.
  2. Werk elke oester af met een eetlepel van de granaatappelmengeling.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: