Lacbaksels!,  Lacbaksels! (zoet)

Challa

Oftewel gevlochten brood uit Israël. Wordt doorgaans op de sabbat gegeten, maar ook zeer populair op feestdagen, bv. Chanoeka (lichtfeest), en laat het nu net Chanoeka geweest zijn vorige week! Mijn vingers kriebelden al langer om de Joodse keuken uit te proberen, dus challa was een ideaal probeersel om 2016 mee af te sluiten. Absoluut geen spijt van.

INGREDIËNTEN

 • 7g droge gist
 • 7g + 50g suiker
 • 200ml warm water
 • 50ml koolzaadolie
 • 2 + 2 eieren (elk ei apart houden maar niet scheiden) + 1 eidooier
 • 9g keukenzout (geen zeezout)
 • 8x 90g witte broodbloem
 • sesamzaad of maanzaad

WERKWIJZE

 1. Meng de gist, 7g suiker, en het warm water in de mengkom van je keukenrobot en meng tot alles opgelost is. Laat 10 minuten rusten.
 2. Meng er vervolgens de koolzaadolie, 2 eieren (een voor een), de eierdooier, de 50g suiker en het keukenzout door.
 3. Voeg de witte broodbloem toe (90g per keer).
 4. Wanneer het deeg begint samen te klitten, is het tijd om de deeghaak te installeren op je keukenrobot. Kneed het deeg tot het mooi elastisch is (In de keukenrobot normaal gezien een 3 à 4 minuten).
 5. Doe het deeg in een grote kom (ingevet met een extra scheutje koolzaadolie) en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
 6. Klop de lucht uit het deeg en laat nog eens 2 uur rijzen op een warme plek.
 7. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken (lang leve de weegschaal). Rol elk stuk tot lange deegstengels van ongeveer 30 centimeter. Knijp één uiteinde van de deegstengels samen.
 8. Nu komt het vlechtwerk! Neem de stengel helemaal rechts en breng hem twee plaatsen naar links (er zitten nu twee stengels rechts van deze normaal gezien). (Geen medelijden hebben met je deeg, of je krijgt een challa met een tamelijk brede “kop” en smalle “derrière”, zoals op de foto’s. Geen ramp, maar toch; challa hoort tamelijk uniform te zijn.)
 9. Neem de tweede stengel van links te beginnen en breng deze helemaal naar rechts.
 10. Neem de eerste stengel (helemaal links) en breng hem twee plaatsen naar rechts.
 11. Neem de tweede stengel van rechts te beginnen en breng deze helemaal naar links.
 12. Herhaal stap 8-11 tot het hele brood gevlochten is. Knijp de uiteinden weer samen en verstop ze aan de onderkant van de challa. Leg de challa op een ovenschotel met bakpapier.

13. Smeer de challa in met een losgeklopt ei en laat 1 uur rusten.
14. Verwarm de oven voor op 180°. Smeer de challa opnieuw in met het laatste losgeklopte ei en bestrooi met maan- of sesamzaad.
15. Bak de challa 25 à 35 minuten.

Challasneetjes worden vaak licht geroosterd. Wij aten onze challa met home-made Israëlische hummus, kerstomaten, rode ui en wat bieslook. Heerlijk! Ook heel lekker met wat honing of foie gras, voor de liefhebbers.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: