Bik Exotique!

Israëlische hummus

Lactosevrije hummus met pijnboompitten en sumak uit The Promised Land. Mmmmm! In dit recept wordt er gewerkt met gedroogde kikkererwten die eerst een nachtje geweekt worden in water. Je kunt uiteraard de voorgekookte variant uit blik gebruiken, maar dan is het allemaal net iets minder authentiek. De textuur met kikkererwten uit blik is ook nooit helemaal dezelfde als met de “echte”. Ieder z’n voorkeur.

INGREDIËNTEN (maakt +/- 550 à 600g hummus)

 • 200g gedroogde kikkererwten (+ kookvocht!)
 • 2 tenen knoflook, gepeld
 • 65g tahini
 • 60ml vers geperst citroensap
 • 1 tl zeezout
 • 13 goede draaien van de pepermolen (zwarte(!) peper wel te verstaan)
 • 1/2 tl komijnpoeder
 • 1 + 2 el olijfolie
 • 2 el pijnboompitten
 • 1 tl sumak (verkrijgbaar in heel wat kruidenwinkels — Ik kocht de mijne bij mijn favoriete kruidenwinkel op Vlaamsche bodem, Spice Bazaar in Gent. —  of online via Pit & Pit)
 • 2 el fijngehakte bieslook

WERKWIJZE

 1. Doe de gedroogde kikkererwten in een grote kom. Vul de kom met water en laat de kikkererwten een nachtje weken.
 2. Giet de kikkererwten de volgende dag af, spoel ze onder koud water en doe ze in een kookpot met koud water. De kikkerwten moeten helemaal onder water staan, maar je voegt best wat extra water toe, aangezien er heel wat vocht verloren gaat tijdens het kookproces en je nog genoeg kookvocht moet overhouden voor de hummus later. Breng het water aan de kook, zet het vuur op laag en laat anderhalf uur pruttelen (deksel schuin op de kookpot, zodat er wat stoom kan ontsnappen).
 3. Giet de kikkererwten af, maar vang het kookvocht op. Je hebt hier ongeveer 200ml van nodig.
 4. Houd een tiental kikkererwten apart. De rest gaat de keukenrobot in, samen met de tahini, knoflook, het citroensap, peper en zout, komijnpoeder en 200ml kookvocht. Mixen tot je een tamelijk gladde textuur hebt. Als het kookvocht niet volstaat, mag je altijd wat gewoon water toevoegen.
 5. Verhit 1 el olijfolie in een kleine pan en bak de pijnboompitten aan (voortdurend roeren!) tot ze bruin zijn.
 6. Wil je de hummus serveren volgens de regels van de kunst:
  – Neem een bord en maak een mooie hummuscirkel. Maak met een lepel een putje in het midden.
  – Besprenkel met de resterende twee eetlepels olijfolie, de hele kikkererwten, pijnboompitten, sumak en bieslook. (De bieslook was ik even vergeten. Oeps!)Uiteraard even appetijtelijk in zo’n grote weckpot. En iets makkelijker om te bewaren. 😉

  Lekker als dip bij rauwkost of op een sneetje licht geroosterde challa, samen met rode ui, bieslook en kerstomaten.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: