Bik Exotique!

Manti

Zijnde Oezbeekse knoedels gevuld met rundergehakt, aardappel, butternutpompoen en komijn. Eens wat anders dan de dim sum bij de Chinees (al kan je ze wel nog altijd eten met chopsticks zoals je kunt zien!). Maak die borst maar nat, beste ploffer; manti vergen tijd en geduld. Geduld dat gelukkig wordt beloond!

INGREDIËNTEN (genoeg voor zo’n 40-tal manti — Geen paniek! Je kunt ze ook invriezen! Zie onderaan.)

 • 900g tarwebloem
 • 2 eieren
 • 460ml water
 • 4 tl zout
 • 2 tl suiker
 • 2 el olijfolie
 • 450g zuiver rundergehakt
 • 1 grote aardappel, brunoise gesneden
 • 450g butternut (een halve pompoen dus), geschild en brunoise gesneden
 • 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
 • 2 el zachte sojaboter, in kleine stukjes
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 à 1,5 tl keukenzout + 45 draaitjes van de pepermolen (Als je bereid gehakt gebruikt, hoeft er uiteraard geen zout meer bij.)
 • verse bieslook om af te werken (dille/peterselie/koriander ook opties)

WERKWIJZE

 1. Meng de eieren met het zout en de suiker in een grote mengkom. Voeg vervolgens het water toe en klop tot alles goed gemengd is.
 2. Voeg de bloem en olijfolie toe. Meng tot het deeg samenklit.
 3. Kneed het deeg tot je een mooie bal deeg hebt (4 à 5 minuten in de keukenrobot; 8 à 10 minuten met de hand. Als het deeg te nat is — wat best kan als je grote eieren gebruikt — voeg dan nog enkele eetlepels bloem bij.)
 4. Dek de mengkom af met vershoudfolie en laat 30 minuten rijzen. Maak ondertussen de vulling.
 5. Doe het gehakt, de aardappelblokjes, pompoenblokjes en fijngesnipperde ui in een grote kom. Voeg de miniklontjes sojaboter, het komijnpoeder, peper en zout toe. Mengen maar! De vulling ziet er zo uit:
 6. Zodra het deeg haar time-out heeft gehad, is het tijd voor hard labeur. Verdeel het deeg in 8 stukken en rol elk stuk uit tot een dunne rechthoek. Verdeel elke rechthoek in 9 vierkanten van dezelfde grootte (Eerlijk is eerlijk: ik kreeg er doorgaans 6 uit i.p.v. 9.)
 7. Plaats een lepel vulling in het midden van elk vierkant (een theelepel of soeplepel, afhankelijk van hoe groot je vierkant isof hoe geduldig je bent) en vouw het dicht volgens deze methode:Stap 1: vouw de vier hoeken naar het midden toe

  Stap 2: vouw de vier spleten dicht

  Stap 3: vouw de linkerbovenhoek en -onderhoek samen. Doe hetzelfde met de rechterbovenhoek en -onderhoek.

  Proficiat. U heeft een manti gemaakt. Nu de andere 39 nog.

  Als het enige troost kan bieden: mijn geduld bereikte zeer snel zijn breekpunt, zoals blijkt uit volgende kroniek der manti:

  Het werd uiteindelijk een allegaartje van vormen en formaten. Zolang dat deeg maar dicht blijft, moet je maar denken.

  STEL: je hebt géén nood aan 40 manti (Shocking!). Dan kan je deze manti ook makkelijk invriezen. Leg de manti op een houten snijdplank besprenkeld met bloem en leg de plank een 40-tal minuten in de diepvries. Als de manti hard aanvoelen, mogen ze samen in een diepvrieszak en zullen ze normaal gezien niet aan mekaar plakken als je ze later uit hun bevroren cel haalt. Je hoeft ze zelfs niet te ontdooien; ze mogen recht het stoommandje in. Handig voor als er bezoek komt!

 8. Leg de manti in stoommandjes (5 per niveau lijkt mij de limiet) over een pot met kokend water en stoom ze 30 minuten.
 9. Bestrooi de gestoomde manti met verse kruiden.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: