ribben plofknook
Bik Exotique!

Maleisische vleesribben met noedels & choy sum

Of choy sam. Die Chinezen en hun spellingvarianten toch. Wie nog nooit van choy sum gehoord heeft, zo ziet ie eruit na een paar weken in onze (geweldige) koelkast:

Iets minder fris groen dan in den beginne (Oeps!), maar dat verandert na het blancheren, zoals je kunt zien. Je moet gewoon de onderkant eraf snijden voor je ze gebruikt (zoals bij een lente-ui) en dan kan je aan de slag! Heb je geen choy sum in huis (Stel je voor! 😉 ), dan kan je uiteraard ook gewoon Chinese kool of iets dergelijks gebruiken.

Nog een exotisch ingrediënt, maar wel eentje dat niet kan worden vervangen, is belachan, in de Indonesische keuken terasi genaamd, oftewel garnalenpasta. Mrs Pomegranate is geen al te grote liefhebster van de geur die komt kijken bij belachan, maar feit is dat het een unieke smaak geeft aan dit gerecht die op geen enkele andere manier is te verkrijgen. Op naar de Aziaat dus!

INGREDIËNTEN (voor 3 personen)

Ribben + marinade:

 • 1kg vleesribben
 • 2 el light sojasaus + 2 el dark sojasaus
 • 1 tl zout
 • 2 tl versgemalen zwarte peper

Voor de saus:

 • 3 gedroogde chilipepers
 • 5 cm van een blok belachan/terasi
 • 2 curryblaadjes (vers of gedroogd)
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 el suiker
 • 2 tl zout
 • 1 el light sojasaus
 • 60ml water (4 eetlepels)
 • 2 el arachideolie

Voor erbij:

 • 350g choy sum
 • 300g noedels
 • sesamzaad (om af te werken)
 • 1 el arachideolie

WERKWIJZE

 1. Doe alle ingrediënten voor de marinade samen met de ribben in een grote diepvrieszak/mengkom en laat 1 uur rusten. Verwarm de oven voor op 170° (hetelucht)/180° (conventioneel). Haal de ribben uit de marinade en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de ribben 45 minuten.
 2. Doe de gedroogde chilipepers, belachan, curryblaadjes en knoflook in een vijzel en stamp tot je een mooie pasta krijgt. (Belachanblokken hebben de neiging om een beetje harder te worden nadat de verpakking is geopend. Is dit het geval dan kan je hem alvast in schijfjes snijden en kort roosteren in een pan, zonder vetstof. Dan verbrokkelt hij en wordt hij makkelijker om te bewerken. Je kunt belachan/terasi ook in potjes kopen. Dan blijft hij zachter en is er normaal gezien geen probleem.)
 3. Snijd de choy sum in stukken, blancheer hem 1 à 2 minuten en laat uitlekken in een vergiet.
 4. Verhit 1 el olie in een wok en bak de choy sum in enkele minuten beetgaar. Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking en doe ze samen met de choy sum in een afgedekte kom om warm te houden.
 5. Verhit 2 el olie in een wok en bak de belachan/curry/look/chilipasta enkele minuten aan.
 6. Voeg de sojasaus, suiker, het water en zout toe en meng alles goed. Laat even inkoken en voeg vervolgens de ribben toe. Meng goed zodat de saus op de ribben plakt.
 7. Verdeel de noedels/choy sum over drie borden en werk elk bord af met wat sesamzaad. Erbovenop komt een smakelijke vleesrib.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: