Bik Romantique!

Quinoaburgers

Zelfs als je grote liefde een gepassioneerd vleeseter is, zullen deze quinoaburgers bekoren. Het is dankzij gerechten als deze dat Mrs Pomegranate, doorgaans dol op vlees, mijn sporadische veggieavonden tolereert. Er is iets meer werk vereist dan bij een klassieke hamburger — we maken op de koop toe ook onze eigen (superformidabele) pesto –, maar voor de liefde hebben we dat tikkeltje extra moeite over, toch? Het originele recept komt van Georgina Fuggle, de anglofiele vegetariërs onder ons vast bekend. Hieronder vind je mijn aangepaste versie.

INGREDIËNTEN (voor 6 burgers)

Voor de burgers:

 • 140g quinoa
 • 500g groentebouillon
 • 100g boerenkoolbladeren (zonder harde steel), vrij fijn gehakt
 • 3 el olijfolie
 • 1 kleine ui, fijngesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 75g panko
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 50g zongedroogde tomaten, grof gehakt
 • peper en zout
 • 2 handen vol LV Emmentaler (Dilea)
 • 6 hamburgerbroodjes (In Colruyt geen probleem met lactose)
 • wat veldsla (facultatief)

Voor de pesto:

 • 30g verse basilicum (steeltjes en al)
 • 2 grote tenen knoflook
 • 50g geroosterde pijnboompitten
 • 1 el citroensap
 • 5 el olijfolie
 • 70g (voldoende gerijpte) parmiggiano regiano (Wie helemaal geen lactoserisico’s wil nemen, kan ook LV Emmentaler van Dilea of iets dergelijks gebruiken, maar voeg dan wel wat zeezout toe.)

WERKWIJZE

 1. Doe de quinoa in een steelpan. Giet de bouillon erover, doe een deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen op een zacht vuur. Haal vervolgens van het vuur en laat afkoelen.
 2. Blancheer de boerenkool 8 minuten in kokend water. Giet de kool nadien af, knijp het overtollig vocht eruit en doe ‘m in een mengkom. (Tip: versneden boerenkool vriest makkelijk in; zo heb je deze steeds bij de hand als je deze burgers later nog een keer wilt maken. Kwestie van tijd; trust me.)
 3. Verhit 1 el olijfolie in een kleine pan en bak de ui in 2 à 3 minuten gaar. Voeg de knoflook toe en bak alles nog 1 minuut.
 4. Doe de ui, knoflook en quinoa in de mengkom met de boerenkool. Voeg vervolgens de panko, eieren en zongedroogde tomaten toe. Kruid af met peper en/of zout (Ik voeg doorgaans geen extra zout meer toe.) en meng alles goed.
 5. Vorm 6 burgers. Je kunt dit gewoon op het gevoel doen met de hand. Wil je meer uniforme burgers, gebruik dan een serveerring. Doe telkens twee overvolle eetlepels van de mengeling in de ring en druk goed aan:
 6. Maak ondertussen de pesto. Doe alle ingrediënten in een elektrische hakmolen en blitzen maar! Honderd keer beter dan die zoute gruwel in potten en zó makkelijk om zelf te maken!
 7. Verhit de 2 resterende eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak de quinoaburgers 3 minuten aan elke kant op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Verwarm ondertussen de ovengrill voor op 240°.
 8. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en leg ze op een ovenbakplaat met de snijkant naar boven. Leg de quinoaburgers op de onderste helften en werk elke burger af met een kleine handvol LV Emmentaler (Dilea). (Is de liefde van je leven niét lactose-intolerant, gebruik dan gerust een schijfje geitenkaas. Extra smaakbom!) Leg de burgers enkele minuten onder de grill (Goed in de gaten houden!)
 9. Assembleren die handel! Leg wat veldsla op de burger (Ik heb mijn sla graag helemaal onderaan, zoals je kunt zien op de foto helemaal bovenaan. Ieder z’n voorkeur. Ik voegde op onze date night ook wat preischeuten toe voor een peperige toets.) en doe er een flinke kwak pesto op. Bovenste helft van het broodje erop et voilà!

Mrs Pomegranate en ik hebben na onze eerste hamburger meestal nog zin in een tweede, maar als we die helemaal naar binnen spelen, is dat dan weer net te veel van het goede. 1,5 burger per persoon is dus onze maatstaf. Ideaal om die tweede burger te delen met z’n tweetjes. Dan wordt het pas écht “bik romantique”! 😉 Even heerlijk de dag nadien!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: