Bik Romantique!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (hartig),  Lacbaksels! (zoet)

Z³-pannenkoeken

Mrs Pomegranate is verzot op pannenkoeken. Menig keer heb ik haar luidop horen terugdenken aan de hartige pannenkoeken die ze in een kleine brasserie in Sint-Truiden serveerden. Zelf vind ik pannenkoeken maar niks, maar vrouwlief in de watten leggen; daar ben ik altijd voor te vinden. Vanavond dus pannenkoeken op het menu gezet. Zes zoet-zoute oftewel Z³-pannenkoeken, met groene appel, Kempisch spek en perenstroop. En zowaar voor het eerst in 32 jaar ook zélf (lactosevrije!) pannenkoeken gebakken!

INGREDIËNTEN (6 pannenkoeken)

Voor de pannenkoeken (het recept voor lactose-/glutenvrije pannenkoeken van Colruyt gebruikt; enkel wat meer olie gebruikt):

 • 120g LV/GV bloem
 • 2 eieren
 • 3 dl LV melk (Dilea)
 • 2 el koolzaadolie (+ 6 koffielepels voor het bakken)
 • een snuifje zout

Voor de vulling:

 • 2 groene appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dunne schijfjes gesneden
 • 450g gezouten Kempisch spek
 • 3 el perenstroop (verkrijgbaar bij AH)
 • 1 + 1 el koolzaadolie (of knoflookolie, of chiliolie… Zolang het maar geen olijfolie is.)

WERKWIJZE

 1. Verhit 1 el koolzaadolie (vulling) in een grote pan. Leg de helft van de reepjes spek in de pan (tenzij je er meer in krijgt natuurlijk) en bak ze 5 minuten aan op middelhoog vuur. Draai ze om en bak ze nog 3 à 4 minuten. Leg op een vel keukenpapier om het overtollig vet te absorberen en plaats er een bord over, zodat ze warm blijven. Herhaal met de tweede portie spek.
 2. Voeg de tweede el olie toe en laat warm worden. Bak de appelschijfjes 3 minuten aan elke kant. Houd ze warm.
 3. Meng de bloem met de olie en het zout. Doe de eieren erbij en wat melk. Meng alles goed met een garde en voeg de rest van de melk gaandeweg toe tot je een mooi glad vloeibaar deeg hebt.
 4. Verhit 1 koffielepel koolzaad in een pan. Giet er iets minder dan een volle pollepel deeg in en bak de pannenkoek een halve minuut (à 45 seconden; hangt een beetje van het vuur en de pan af). Omdraaien die handel en nog eens 30 seconden bakken. Herhaal met de rest van het deeg.
 5. Assemblage kon niet eenvoudiger: maak slierten perenstroop op de pannenkoek (een halve eetlepel per pannenkoek) en leg er schijfjes appel en een reep spek op.

Mrs Pomegranate een kleine indigeste bezorgd, maar ze heeft er dubbel en dik van genoten!

 

 

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: