Bik Exotique!

Cambodjaanse loempia’s

Een eenvoudig Aziatisch hapje om vooraf te maken, al kan à la minute assembleren ook. Let wel: deze loempia’s zijn “rauw”, ergo niet gefrituurd. Reken op een halve loempia per portie, maar wie wil er hier nu maar ééntje van eten?!

INGREDIËNTEN (genoeg voor 16 halve loempia’s; 4 personen)

  • 8 vellen rijstpapier
  • 2 kleine lente-uien, in ringen gesneden
  • 1/2 eendenborstfilet
  • 1 wortel
  • 1/3 komkommer
  • 40g rijstnoedels, gekookt volgens de instructies op de verpakking + afgekoeld
  • 3 el ciderazijn
  • 1 el agavesiroop
  • 1 à 2 el verse munt, gehakt
  • 8 tl hoisin
  • peper en zout

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (170°C hetelucht).
  2. Snijd inkepingen in de velkant van de eendenborstfilet en kruid af met peper en zout. Bak de filet 4 minuten op de velkant op hoog vuur (zonder extra vetstof). Kruid de andere kant van de filet ondertussen af.
  3. Draai de filet vervolgens om en bak de filet nog 3 minuten.
  4. Leg de filet in een braadslede/op een bakplaat en bak nog eens 9 minuten in de oven (velkant naar boven). Laat de filet 10 minuten rusten.
  5. Snijd de filet in 8 plakjes en snijd elk plakje nog eens in de lengte doormidden. Laat afkoelen.
  6. Als je een spiralizer/spiraalsnijder hebt, kan je de de wortel en komkommer erdoor halen en vervolgens in kortere segmenten snijden. Zo niet: geen probleem. Snijd de wortel en (ongeschilde) komkommer dan in julienne.
  7. Doe de wortel, komkommer en lente-uien in een kleine mengkom samen met de azijn, agave en munt. Meng goed en laat minimum 15 minuten intrekken.
  8. Vul een grote kom met koud water. Dompel een vel rijstpapier in het water en laat 2 minuten weken.
  9. Haal het — nu zachte — vel rijstpapier uit de kom en leg het op een snijplank. Vouw het onderste 1/4 van het vel naar boven. Leg hier je vulling op: begin met de wortel/komkommer/ui/muntmengeling en daarop rijstnoedels en twee stukjes eend. Werk af met een theelepel hoisin.
  10. Vouw de zijkanten van het rijstpapier naar binnen en rol de loempia verder op.
  11. Herhaal met de rest van de ingrediënten.
  12. Leg de loempia’s op een serveerschotel/snijplank en snijd ze in de helft. Serveren die handel!

! Als je ze niet meteen serveert, dek ze dan wel af met vershoudfolie, zodat ze niet hard worden, en bewaar ze in de koelkast.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: