
Cambodjaanse loempia’s
Een eenvoudig Aziatisch hapje om vooraf te maken, al kan à la minute assembleren ook. Let wel: deze loempia’s zijn “rauw”, ergo niet gefrituurd. Reken op een halve loempia per portie, maar wie wil er hier nu maar ééntje van eten?!
INGREDIËNTEN (genoeg voor 16 halve loempia’s; 4 personen)
- 8 vellen rijstpapier
- 2 kleine lente-uien, in ringen gesneden
- 1/2 eendenborstfilet
- 1 wortel
- 1/3 komkommer
- 40g rijstnoedels, gekookt volgens de instructies op de verpakking + afgekoeld
- 3 el ciderazijn
- 1 el agavesiroop
- 1 à 2 el verse munt, gehakt
- 8 tl hoisin
- peper en zout
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 180°C (170°C hetelucht).
- Snijd inkepingen in de velkant van de eendenborstfilet en kruid af met peper en zout. Bak de filet 4 minuten op de velkant op hoog vuur (zonder extra vetstof). Kruid de andere kant van de filet ondertussen af.
- Draai de filet vervolgens om en bak de filet nog 3 minuten.
- Leg de filet in een braadslede/op een bakplaat en bak nog eens 9 minuten in de oven (velkant naar boven). Laat de filet 10 minuten rusten.
- Snijd de filet in 8 plakjes en snijd elk plakje nog eens in de lengte doormidden. Laat afkoelen.
- Als je een spiralizer/spiraalsnijder hebt, kan je de de wortel en komkommer erdoor halen en vervolgens in kortere segmenten snijden. Zo niet: geen probleem. Snijd de wortel en (ongeschilde) komkommer dan in julienne.
- Doe de wortel, komkommer en lente-uien in een kleine mengkom samen met de azijn, agave en munt. Meng goed en laat minimum 15 minuten intrekken.
- Vul een grote kom met koud water. Dompel een vel rijstpapier in het water en laat 2 minuten weken.
- Haal het — nu zachte — vel rijstpapier uit de kom en leg het op een snijplank. Vouw het onderste 1/4 van het vel naar boven. Leg hier je vulling op: begin met de wortel/komkommer/ui/muntmengeling en daarop rijstnoedels en twee stukjes eend. Werk af met een theelepel hoisin.
- Vouw de zijkanten van het rijstpapier naar binnen en rol de loempia verder op.
- Herhaal met de rest van de ingrediënten.
- Leg de loempia’s op een serveerschotel/snijplank en snijd ze in de helft. Serveren die handel!
! Als je ze niet meteen serveert, dek ze dan wel af met vershoudfolie, zodat ze niet hard worden, en bewaar ze in de koelkast.

