Bik Exotique!,  Bik Romantique!,  Uncategorized

Tempeh Kering Manis Pedas

Eén van de gerechten die ik leerde maken op onze huwelijksreis naar Bali in 2015 was deze tempeh kering manis pedas, zoet-pikante tempeh. Hiervoor alleen al zou ik teruggaan. Deze tempeh met noedels als ontbijt… Hemels! Al was de bebek betutu in Ubud ook verre van pover… Bon, voor de nostalgie het helemaal overneemt: hier met dat recept, met dank aan onze allerliefste Ketut uit Seraya!

INGREDIËNTEN (2 personen)

  • 500g tempeh, in reepjes gesneden
  • 10 kleine(!) sjalotten, in fijne ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook, in fijne plakjes gesneden
  • 3 lange rode pepers (zonder zaadjes), fijngehakt
  • 1 bird’s eye chilipeper (of klein rawitpepertje, mét zaadjes), fijngehakt
  • 3 kaffir limoenblaadjes (verse bij voorkeur; verkrijgbaar bij de Aziaat)
  • 2 salamblaadjes (of verse laurierblaadjes als alternatief)
  • 1/4 tl garnalenpasta (shrimp paste; verkrijgbaar bij de Aziaat. Ga in dit gerecht voor de potjes met pasta i.p.v. de blokken. Wie geen garnalenpasta in huis heeft, kan ter vervanging dezelfde hoeveelheid vissaus gebruiken, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde…)
  • 1cm galangal, gekneusd (alternatief: gember, al is die iets straffer van smaak)
  • 3tl tamarinde
  • 3el zoete sojasaus aka kecap manis (Opgepast! Zie opmerking kecap manis in dit recept!)
  • 4 el palmsuiker, geraspt
  • zout (naar smaak)
  • hetzij 2 + 2 el plantaardige olie (ovengebakken tempeh), hetzij genoeg plantaardige olie om te frituren in een wok

WERKWIJZE

  1. Gezondere versie (ovengebakken tempeh): verwarm de oven voor op 175° C. Vet twee bakplaten in met telkens 1 el plantaardige olie en schik de reepjes tempeh op de plaat. Bak 15 minuten, draai de reepjes om en bak nogmaals 15 minuten.
  2. Iets minder gezonde versie (gefrituurde tempeh): verwarm genoeg olie in een wok om te frituren en bak de tempeh in 3 à 5 minuten goudbruin. Je doet dit het best in verschillende keren.
  3. Doe de gebakken tempeh in een kom met keukenpapier om het overtollige vet te absorberen. Snijd ze daarna in de helft.
  4. Doe 2 el olie in een wok (of laat 2 el olie van de olie gebruikt bij het frituren in de wok) en bak de sjalotten en knoflook tot ze zacht beginnen te worden. (2 à 3 minuten)
  5. Doe vervolgens de chilipepers, galangal, limoenblaadjes en salamblaadjes in de wok en bak alles nog eens 3 minuten.
  6. Voeg de garnalenpasta, tamarinde, zoete sojasaus en palmsuiker toe (Je doet het best alle ingrediënten in een kopje, zodat je meteen kunt roeren.). Zet het vuur meteen op laag en roer goed. Proeven! Voeg zout toe (indien gewenst).
  7. Voeg tot slot de gebakken tempeh toe en roerbak alles nog 1 minuut, of tot de saus wat ingedikt is en alle tempeh een mooi sauslaagje heeft.
  8. Haal de galangal, de limoenblaadjes en salamblaadjes uit de wok en serveer.Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: