Bik Exotique!

Indische kippenmaagjes met khichdi

Don’t knock it till you’ve tried it!

INGREDIËNTEN (4 personen)

Voor de maagjes:

  • 500g kippenmaagjes, grondig gewassen
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl tandooripoeder (hetzij gekocht in de winkel — verkrijgbaar bij Carrefour o.a. — of zelf gemaakt: 1 tl elk gemberpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder, paprika, kurkuma, zout en cayennepeper)
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl Worcestershiresaus
  • 2 el sweet chilli
  • 1 klein teentje knoflook, geraspt
  • 1 cm gember, geraspt
  • 2 el plantaardige olie
  • 500 ml water met een half bouillonblokje

Voor de khichdi:

  • 125g gele linzen
  • 125g rijst
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 1 middelgrote tomaat, grof gehakt
  • 1 kleine groene peper, fijngehakt
  • 1 cm gember, geraspt
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/4 tl kurkuma
  • een snuifje asafoetida (of uienpoeder/knoflookpoeder)
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 el plantaardige olie

WERKWIJZE

  1. Begin met de voorbereiding van de khichdi: was de rijst en linzen grondig en laat ze vervolgens een half uur weken in een kom met water.
  2. Doe de kippenmaagjes in een mengkom samen met alle ingrediënten behalve de olie en het water. Meng het geheel goed en laat ze een kwartier rusten.
  3. Verhit de olie in een kookpot. Voeg de gemarineerde maagjes toe en bak ze 5 minuten.
  4. Voeg het water toe, zet het deksel op de kookpot en laat 1 uur pruttelen op een zacht vuur.
  5. Maak ondertussen de khichdi. Verhit de olie in een kleine kookpot op middelhoog vuur en voeg het komijnzaad toe.
  6. Wanneer het komijnzaad begint te ploffen (Plofknookmomentje!) voeg je de ui toe. Bak tot de ui doorzichtig begint te worden. Ze hoeft niet gebruind te worden.
  7. Voeg vervolgens de tomaat, groene peper, gember, kurkuma en asafoetida toe. Roerbak alles tot de tomaat zacht begint te worden.
  8. Giet de rijst en linzen af en voeg ze toe, samen met de groentebouillon.
  9. Wanneer alles begint te sudderen, zet je het vuur op laag en laat je het 1 uur op een zacht vuur pruttelen. Af en toe roeren. Vooral naar het einde van de kooktijd toe geregeld kijken, zodat de bodem niet aanbrandt.
  10. Serveer de khichdi met de maagjes erbovenop.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: