Bik Exotique!

Kokoskokkels met okra

Een recept uit één van mijn favoriete kookboeken aller tijden: The Mighty Spice Express! In het oorspronkelijke recept werden venusschelpen gebruikt; Mrs Pomegranate en ik gingen voor kokkels. Het was voor ons allebei onze eerste “okra experience”. Lekker! Wie zich de moeite wil besparen naar de Aziatische supermarkt te trekken: in plaats van okra kan je ook perfect blokjes courgette gebruiken.

INGREDIËNTEN (voor 4 personen staat in het oorspronkelijke recept; hier was alles op met z’n tweetjes… We hadden er wel geen naan bij voorzien; vandaar misschien. Naan is echter niet geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, tenzij je ‘m zelf maakt natuurlijk.)

Voor de kokkels:

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1/2 lange groene chilipeper, fijngesnipperd
  • 2 el arachideolie
  • 2 tl garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 4 dl kokosroom
  • 1/2 limoen
  • 1 kg kokkels/venusschelpen, schoongemaakt

Voor de okra:

  • 350g (verse) okra
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 1/2 lange groene chilipeper, fijngesnipperd
  • 2 kardemompeulen
  • 2 el arachideolie
  • 8 zwarte peperbollen
  • 1,9 dl kokosroom
  • een klein handje gedroogde kerrieblaadjes
  • 20g rozijnen
  • sap van 1/2 limoen
  • snuifje zout

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Je begint (vind ik) het best met de okra. Snijd de bovenkanten van de okra. Splijt de kardemompeulen door er met het lemmet van een mens op te drukken.
  3. Verhit de olie in een wok op hoog vuur en roerbak de ui, knoflook, chilipeper, kardemom en peperkorrels in 3 minuten goudbruin.
  4. Voeg de okra en een snuifje zout (halve theelepel keukenzout/1 theelepel zeezout) toe en roerbak 2 minuten.
  5. Schenk de kokosroom erbij en wrijf de kerrieblaadjes boven de pan fijn.
  6. Meng goed, dek de pan af, zet het vuur laag en laat de okra 5 minuten koken.
  7. Bereid ondertussen de saus voor de kokkels. Verhit de olie in een kookpot op halfhoog vuur en roerbak de ui en chilipeper in 4 à 5 minuten goudbruin.
  8. Roer de garam masala en kurkuma erdoor en voeg de kokosroom toe.
  9. Knijp de limoen erboven uit en voeg een snuifje zout toe.
  10. Meng goed, zet het vuur laag en laat pruttelen. Ga even verder met de okra:
  11. Roer de rozijnen en het limoensap door de okra, dek de pan weer af en laat ze nog eens 5 minuten stoven tot ze gaar zijn. Het eindresultaat ziet er zo uit:

  12. Tijd voor de kokkels! Doe de kokkels in de hete saus, dek de kookpot af en kook ze 4 à 5 minuten onder af en toe omschudden, tot ze openstaan. Gooi gesloten exemplaren weg.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: