
Kokoskokkels met okra
Een recept uit één van mijn favoriete kookboeken aller tijden: The Mighty Spice Express! In het oorspronkelijke recept werden venusschelpen gebruikt; Mrs Pomegranate en ik gingen voor kokkels. Het was voor ons allebei onze eerste “okra experience”. Lekker! Wie zich de moeite wil besparen naar de Aziatische supermarkt te trekken: in plaats van okra kan je ook perfect blokjes courgette gebruiken.
INGREDIËNTEN (voor 4 personen staat in het oorspronkelijke recept; hier was alles op met z’n tweetjes… We hadden er wel geen naan bij voorzien; vandaar misschien. Naan is echter niet geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, tenzij je ‘m zelf maakt natuurlijk.)
Voor de kokkels:
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1/2 lange groene chilipeper, fijngesnipperd
- 2 el arachideolie
- 2 tl garam masala
- 1 tl kurkuma
- 4 dl kokosroom
- 1/2 limoen
- 1 kg kokkels/venusschelpen, schoongemaakt
Voor de okra:
- 350g (verse) okra
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngesnipperd
- 1/2 lange groene chilipeper, fijngesnipperd
- 2 kardemompeulen
- 2 el arachideolie
- 8 zwarte peperbollen
- 1,9 dl kokosroom
- een klein handje gedroogde kerrieblaadjes
- 20g rozijnen
- sap van 1/2 limoen
- snuifje zout
WERKWIJZE
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Je begint (vind ik) het best met de okra. Snijd de bovenkanten van de okra. Splijt de kardemompeulen door er met het lemmet van een mens op te drukken.
- Verhit de olie in een wok op hoog vuur en roerbak de ui, knoflook, chilipeper, kardemom en peperkorrels in 3 minuten goudbruin.
- Voeg de okra en een snuifje zout (halve theelepel keukenzout/1 theelepel zeezout) toe en roerbak 2 minuten.
- Schenk de kokosroom erbij en wrijf de kerrieblaadjes boven de pan fijn.
- Meng goed, dek de pan af, zet het vuur laag en laat de okra 5 minuten koken.
- Bereid ondertussen de saus voor de kokkels. Verhit de olie in een kookpot op halfhoog vuur en roerbak de ui en chilipeper in 4 à 5 minuten goudbruin.
- Roer de garam masala en kurkuma erdoor en voeg de kokosroom toe.
- Knijp de limoen erboven uit en voeg een snuifje zout toe.
- Meng goed, zet het vuur laag en laat pruttelen. Ga even verder met de okra:
- Roer de rozijnen en het limoensap door de okra, dek de pan weer af en laat ze nog eens 5 minuten stoven tot ze gaar zijn. Het eindresultaat ziet er zo uit:
- Tijd voor de kokkels! Doe de kokkels in de hete saus, dek de kookpot af en kook ze 4 à 5 minuten onder af en toe omschudden, tot ze openstaan. Gooi gesloten exemplaren weg.

