Bik Exotique!

Adobo

Weer zo’n gerecht dat niet op foto pakt (vooral aan de fotograaf te wijten, vrees ik)… maar evenzeer de moeite waard om een keer te proberen! Een (tamelijk verwesterde versie) van Filipijnse adobo met buikspek en (verse!!!) ananas. Beetje vettig (volgende keer nemen we kip, denk ik), maar wel een smaakbommetje! Met dank aan BBC Good Food!

INGREDIËNTEN (2 à 3 personen als hoofdgerecht, 4 personen als voorgerecht)

 • 1 + 2 of 3 el kokosolie
 • 800g buikspek, in stukken gesneden (Buikspek in het VK is verkrijgbaar in volledige stukken, waardoor je het echt in mooie grote blokjes kunt snijden. Hier moet ik het doorgaans stellen met reepjes. Geen ramp, want de bereidingstijd is dan iets korter in dit recept.)
 • 1 grote ui, in ringen gesneden
 • 8 tenen knoflook, geplet (niet geperst)
 • 3 salamblaadjes (of laurier)
 • 60ml ciderazijn
 • 100ml sojasaus
 • 250ml water
 • 60g palmsuiker, geraspt
 • 10 zwarte peperbollen
 • 1/2 tl witte peperbollen
 • 1 ananas, in grote blokjes gesneden
 • pandanrijst

WERKWIJZE

 1. Verhit 1 el kokosolie in een grote kookpot en bak het spek op een hoog vuur mooi bruin (afhankelijk van het spek 15 à 25 minuten). Er mogen behoorlijk wat gekarameliseerde stukken bij zitten. Wel geregeld roeren op het einde en opgelet met vetspatten! Haal het gebakken spek met een schuimspaan uit de kookpot en houd het apart.
 2. Doe het meeste vet uit de kookpot, maar zorg dat er nog een 2-tal eetlepels overblijven. Bak hierin op halfhoog vuur de ui, knoflook en salam/laurier in 4 à 5 minuten goudbruin.
 3. Doe het spek weer in de kookpot, samen met de ciderazijn, sojasaus, suiker, peperbollen en het water. Breng de saus aan de kook, zet het vuur op laag en laat (met een deksel op de pot) een 35 minuten sudderen.
 4. Verhit ondertussen nog een el kokosolie in een grote pan (halfhoog vuur). Bak de ananasstukjes 2,5 minuut aan één kant, draai ze om en bak ze nog eens 2,5 minuut aan de andere kant. (Dit moet wellicht in verschillende keren gebeuren; je gebruikt het best opnieuw een el kokosolie per keer.)

 5. Voeg aan het einde van de gaartijd de ananas toe aan het vlees en de saus in de kookpot. Meng alles goed.
 6. Laat alles nog een kwartier zonder deksel verder pruttelen, totdat de saus lichtjes is ingedikt.
 7. Kook ondertussen de pandanrijst.

Smakelijk!

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: