
Tom Yum Goong
Eén van dé klassiekers uit de Thaise keuken. Dit is een street food version, is mij verteld. Het originele recept vraagt om 10 Thaise pepertjes. Iedereen ten huize Plofknook kreeg echter spontane hoest- en niesbuien te verwerken toen de soep aan het koken was. Gesnotter en geween volgden toen ze geserveerd werd! 😀 Volgende keer dus toch maar 5 pepertjes, denk ik. Voor de rest absoluut geen puntjes van kritiek!
INGREDIËNTEN (voor 6 personen)
- 2 liter water
- 4 stengels citroengras, gekneusd met een groot mes/houten lepel en in stukken van 2 cm gesneden
- 3 cm galangal, in dunne schijfjes gesneden
- 10 kaffir limoenblaadjes, grof gescheurd
- 5 Thaise chilipepers (of 10 voor de moedige zielen!), ontdaan van hoedjes en doormidden gesneden (mét zaadjes)
- 5 teentjes knoflook, doormidden gesneden
- een halve kilo black tiger scampi (met kop)
- 300g oesterzwammen, grof gehakt
- 2 romatomaten, in de helft gesneden en vervolgens in partjes
- 2 middelgrote ajuinen, in de helft gesneden en vervolgens in partjes
- 2 tl suiker
- 10 el vissaus, of meer naar smaak
- sap van 5 à 6 limoenen (10 el ongeveer), of meer naar smaak
- een kleine handvol verse koriander, fijngehakt
WERKWIJZE
- Doe het citroengras, de galangal, limoenblaadjes, knoflook, chilipepers in een grote kookpot met water en breng aan de kook.
- Laat 10 minuten koken op een hoog vuur. Voeg vervolgens de oesterzwammen, ajuin en tomaten toe. Laat nog 5 minuten verder koken.
- Voeg de scampi toe, zet het vuur lager en geef de scampi 3 minuten om te garen.
- Voeg de vissaus en suiker toe en laat de soep nog 1 minuut verder koken. De oesterzwammen, ajuin en tomaat zouden zacht moeten zijn. (De ajuin heeft misschien nog een kleiiiiin beetje beet, maar dat is geen probleem.)
- Zet het vuur af en voeg het limoensap toe. Proef. Voeg desgewenst meer vissaus toe als de soep niet zout genoeg is, of meer limoensap als je ze graag wat zuurder wilt.
- Roer tot slot de fijngehakte koriander door de soep en serveer.
Smakelijk!

