
Chinese wokschotel #1
Met aubergine, gehakt en Chinese kool. Wel één opmerking: voor dit gerecht heb je een grote wok nodig; met een standaardmaat ga je er niet komen. Je kunt natuurlijk ook gewoon de hoeveelheden halveren. Ik maakte dit gerecht als onderdeel van een Chinees buffet voor 6 personen (met de bedoeling van zeker genoeg te hebben, want ja, Chinees he!); vandaar dat de porties behoorlijk zijn. 🙂 Het originele recept (voor 2 personen) vind je hier.
INGREDIËNTEN (6 personen)
- 3 x 2 el arachideolie + 5 el arachideolie
- 3 el water
- 3 aubergines, gehalveerd in de lengte en in schijfjes van 1cm dik gesneden
- 6 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 el vers geraspte gember
- 3 rode chilipepers, fijngehakt (Lijkt veel, maar valt goed mee. Wie het graag minder pikant heeft, 1,5 chilipeper.)
- 600g gehakt (Puur varkensgehakt indien mogelijk; gemengd is ook ok.)
- 3 el Shaoxing rice wine of sherry
- 6 el “chilli bean sauce” (Verkrijgbaar bij de meeste Aziaten. Wie dit niet in huis heeft: meng 3 el gewone sojasaus met 3 el sambal oelek.)
- 300 ml kippenbouillon
- 1,5 Chinese kool, gehalveerd en in de lengte versneden
- 3 el rijstazijn (rice wine vinegar) of ciderazijn
- 3 tl sesamolie (toasted sesame oil)
- 6 lente-uien, gehakt
- 3 el maïzena, gemengd met 6 el koud water
- rijst (om erbij te serveren)
WERKWIJZE
- Bak de aubergineschijfjes (in drie keren) in de wok. Gebruik daarbij telkens 2 el olie en 1 el water. Bak de aubergineschijfjes 3 à 4 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn. Houd apart.
- Verhit de 5 el olie in de wok. Voeg de knoflook, gember en chilipepers toe. Bak kort aan en voeg vervolgens het gehakt toe.
- Bak het gehakt rul en voeg de Shaoxing rijstwijn/sherry toe. Kook 6 minuten tot het gehakt helemaal gaar is en voeg de chilli bean sauce + kippenbouillon toe. Meng alles goed.
- Doe de gebakken aubergineschijfjes in de wok samen met de Chinese kool.
- Voeg de rijstazijn/ciderazijn en sesamolie toe. Breng alles aan de kook en laat 4 à 5 minuten doorkoken.
- Doe de lente-ui en maïzenapap in de wok, meng alles goed en laat de saus al kokend indikken.
- Serveer met de rijst.
Ik had wat te veel kippenbouillon gebruikt, dus mijn eindresultaat zag er wat natter uit, maar niet getreurd: smaakbommetje!

