Bik Exotique!,  Soepsloeber!

Nihari

Het nationale gerecht van Pakistan is een pittige vleessoep boor-de-vol specerijen, afgewerkt met nog meer smaakmakers. Allesbehalve Vlaamse kost, maar een leuke afwisseling!

INGREDIËNTEN (8 personen)

  • 1 kg rundsschenkel (1 kilo vlees dus, beenderen niet meegeteld. 1,5kg kopen als ze met been worden verkocht.)
  • 3 tl zout
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl kashmiripoeder (Ik gebruikte gedroogde kashmiripeper — via peperzaden.be –, die ik vervolgens fijn sneed. Poeder verkrijgbaar via Kruidenkaravaan!)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 2 el korianderpoeder
  • 9 el zonnebloem-/koolzaadolie
  • 6 el bloem, gemengd met 230 ml water
  • 2 tl gemberpasta (of vers geraspte gember)
  • 2 tl knoflookpasta (of vers geperste knoflook)
  • 2 el water
  • 2,2 l kokend water

Niharikruiden:

  • 4 el venkelzaad
  • 1 tl zwarte peperbollen
  • 1 tl komijnzaad
  • 4 groene kardemompeulen
  • 4 zwarte kardemompeulen
  • 20 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl foelie (Wie geen foelie in huis heeft, kan ook gewoon 1 tl nootmuskaat gebruiken.)
  • 4 el korianderzaad
  • 1 piplee (lange zwarte peper) (Niet in huis? Gewoon nog een paar extra bolletjes zwarte peper erbij.)
  • 2x steranijs

 

Om af te werken:

  • 8cm gember, in dunne reepjes gesneden
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 3 groene chilipepers, in reepjes gesneden
  • 2 citroenen, in schijfjes gesneden
  • gefrituurde ajuinschijfjes (Hier weggelaten.)

WERKWIJZE

  1. Doe de olie in een grote kookpot en schroei het vlees dicht.
  2. Doe het zout, chilipoeder, kashmiripoeder, korianderpoeder en de kurkuma samen met de gember- en knoflookpasta in een kopje en meng met de 2 el water. Doe deze kruidenpasta bij het vlees en laat 2 minuten mee bakken.
  3. Voeg de bloem/watermengeling toe en breng aan de kook.
  4. Meng alle Niharikruiden behalve de kaneel en laurierblaadjes zo fijn mogelijk in een vijzel en voeg alle kruiden toe.
  5. Doe het kokend water in de kookpot, doe een deksel erop en zet het vuur op laag.
  6. Na 1,5 uur de soep 15 minuten laten doorkoken op middelhoog vuur zonder deksel.
  7. Werk af met koriander, gember, groene chilipeper, citroen en ajuin.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: