
Nihari
Het nationale gerecht van Pakistan is een pittige vleessoep boor-de-vol specerijen, afgewerkt met nog meer smaakmakers. Allesbehalve Vlaamse kost, maar een leuke afwisseling!
INGREDIËNTEN (8 personen)
- 1 kg rundsschenkel (1 kilo vlees dus, beenderen niet meegeteld. 1,5kg kopen als ze met been worden verkocht.)
- 3 tl zout
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kashmiripoeder (Ik gebruikte gedroogde kashmiripeper — via peperzaden.be –, die ik vervolgens fijn sneed. Poeder verkrijgbaar via Kruidenkaravaan!)
- 1/2 tl kurkuma
- 2 el korianderpoeder
- 9 el zonnebloem-/koolzaadolie
- 6 el bloem, gemengd met 230 ml water
- 2 tl gemberpasta (of vers geraspte gember)
- 2 tl knoflookpasta (of vers geperste knoflook)
- 2 el water
- 2,2 l kokend water
Niharikruiden:
- 4 el venkelzaad
- 1 tl zwarte peperbollen
- 1 tl komijnzaad
- 4 groene kardemompeulen
- 4 zwarte kardemompeulen
- 20 kruidnagels
- 2 kaneelstokjes
- 2 laurierblaadjes
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl foelie (Wie geen foelie in huis heeft, kan ook gewoon 1 tl nootmuskaat gebruiken.)
- 4 el korianderzaad
- 1 piplee (lange zwarte peper) (Niet in huis? Gewoon nog een paar extra bolletjes zwarte peper erbij.)
- 2x steranijs
Om af te werken:
- 8cm gember, in dunne reepjes gesneden
- 2 el fijngehakte koriander
- 3 groene chilipepers, in reepjes gesneden
- 2 citroenen, in schijfjes gesneden
- gefrituurde ajuinschijfjes (Hier weggelaten.)
WERKWIJZE
- Doe de olie in een grote kookpot en schroei het vlees dicht.
- Doe het zout, chilipoeder, kashmiripoeder, korianderpoeder en de kurkuma samen met de gember- en knoflookpasta in een kopje en meng met de 2 el water. Doe deze kruidenpasta bij het vlees en laat 2 minuten mee bakken.
- Voeg de bloem/watermengeling toe en breng aan de kook.
- Meng alle Niharikruiden behalve de kaneel en laurierblaadjes zo fijn mogelijk in een vijzel en voeg alle kruiden toe.
- Doe het kokend water in de kookpot, doe een deksel erop en zet het vuur op laag.
- Na 1,5 uur de soep 15 minuten laten doorkoken op middelhoog vuur zonder deksel.
- Werk af met koriander, gember, groene chilipeper, citroen en ajuin.

