
Chinese wokschotel #2
Runderreepjes in oestersaus, de favoriet van de avond bij velen. Ik wou die avond vooral snel (en veel) proeven; foto’s waren even geen prioriteit. Oeps… 😉
INGREDIËNTEN (4 à 6 personen)
- 900g biefstuk (Doorgaans wordt hiervoor geen al te kwaliteitsvolle biefstuk gebruikt. Categorie 2 zou ik evenwel niet opnieuw nemen.)
- 1,5 cm gemberwortel, fijngehakt
- 150g champignons, in schijfjes gesneden
- 2 kleine wortelen, geschild en diagonaal versneden in dunne schijfjes
- 6 el oestersaus
- 1 tl donkerbruine suiker
- 90 ml kippenbouillon
- 4 + 4 el wokolie
- zout en peper (naar smaak)
- rijst (om erbij te serveren)
Voor de marinade:
- 3 el donkere sojasaus (dark soy)
- 2 el Shaoxing rijstwijn (of sherry)
- 4 tl maïzena
- 3 el water
- 2 el arachideolie
WERKWIJZE
- Snijd de biefstuk in dunne reepjes. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote diepvrieszak samen met het vlees en laat 15 minuten marineren.
- Meng de kippenbouillon, suiker en oestersaus in een kommetje en zet opzij. Dit wordt onze saus. (Zie stap 7+8)
- Verhit 4 el olie in een wok op een middelhoog vuur. Voeg de gember toe en roerbak tot hij zijn geur vrijgeeft.
- Doe de gemarineerde runderreepjes erbij (samen met de marinade) en bak ze tot ze bijna gaar zijn.
- Haal alles uit de wok met een schuimspaan en laat uitlekken.
- Maak de wok weer proper en verhit de volgende 4 el olie op een hoog vuur. Voeg de wortelschijfjes en roerbak ze enkele minuten.
- Voeg de champignonschijfjes toe, meng alles goed en breng alle groentjes naar de buitenrand van de wok, zodat er in het midden een opening is.
- Doe de saus (stap 2) in het midden van de wok en breng aan de kook.
- Voeg de runderreepjes toe en meng alles. Proef en voeg desgewenst meer zout en/of peper toe.
- Serveer met rijst.

