Culikliekjes!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (hartig)

Mosterdbrood

Mrs Pomegranate wordt doorgaans tamelijk enthousiast van mijn baksels, maar dit mosterdbrood behoorde duidelijk tot de favorieten… Oordeel vooral zelf! 

INGREDIËNTEN

  • 675g witte broodbloem
  • 400 ml water
  • 1 el olijfolie
  • 1 zakje droge gist
  • 1.5 el zeezout
  • 90g geblancheerde amandelen, gemalen
  • 3 overvolle el Dijonmosterd
  • 1 overvolle el graanmosterd
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl paprika
  • Blaadjes van 3 à 4 stengels dragon, fijngehakt
  • 4 el edelgistvlokken (facultatief – geven een kaassmaak. Verkrijgbaar in bioshops. Evt. geraspte parmezaan als alternatief.)
  • 4 plakjes gerookte woudham
  • 4 stevige el halfgedroogde kerstomaatjes

WERKWIJZE

  1. Meng de bloem en gist in een kom met het zout, de olijfolie en het water tot je een mooie bol deeg kunt vormen.
  2. Strooi wat extra bloem op je werkblad en kneed het deeg 8 à 10 minuten (of gooi het 5 minuten op medium snelheid in een mixer met deeghaak) tot het terugveert als je erin port. (De grote deegportest, de favoriete bezigheid van menig bakker!) Leg je deeg weer in de kom, dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat 40 minuten rijzen op een warme plek.
  3. Hop! Terug naar het (bebloemde) werkblad met dat deeg. Mep de lucht eruit en rol uit tot een rechthoek (een lange ovaal is ook goed, no worries).
  4. Meng de amandelen, Dijonmosterd, graanmosterd, uienpoeder, paprika en dragon tot een egaal papje.
  5. Smeer het papje uit over het deeg (het makkelijkst om kleine toefjes te verdelen over het deeg; geweldig goed smeren doet het nu ook niet). Verdeel de kerstomaatjes en woudham over het deegvlak en bestrooi met edelgistvlokken (als je ze gebruikt). Het resultaat ziet er een beetje uit als een pizza.
  6. Rol de pizza op (met de langste zijde naar je toe) tot een lange worst. Hoe meer rolbewegingen, hoe beter, want hoe meer spiralen er in je brood zitten.
  7. Snijd je rol deeg in drie strengen en vlecht ze samen. Breng ze vervolgens samen in een cirkelvorm (/ tulbandvorm). Wie niet kan vlechten (yours truly included), geen zorgen: probeer maar iets dat erop lijkt. Dit brood is zeer vergevingsgezind. 😉
  8. Doe het deeg in een springvorm (ingevet met 1 el olijfolie), bedek met een vochtige keukenhanddoek en laat nog 20 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 215° C (hetelucht)/225° (conventioneel).
  9. Bak het brood eerst 15 minuten op hoge temperatuur. Verlaag de temperatuur vervolgens tot 190°C (hetelucht)/200° (conventioneel) en bak nog 30 à 35 minuten.
  10. Laat het brood 20 minuten afkoelen en haal het uit de springvorm. Aanvalleuuuuuh!

 

 

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: