lactosevrije garnaalkroketten plofknook
Culikliekjes!,  Lacbaksels!,  Lacbaksels! (hartig)

Lactosevrije garnaalkroketten

Ik beloofde Mrs Pomegranate dat het eerstvolgende recept op Plofknook een beetje Vlaamscher zou zijn na ons avontuur in Zuidoost-Azië. Bij deze dus een smakelijk hapje uit “onze” zee, zij het met een kleine Aziatische toets in de vorm van panko i.p.v. gewoon paneermeel. Extra crunch! 😉

INGREDIËNTEN (voor 12 kroketten, formaat van een kaaskroket)

  • 250g garnalen
  • 750 ml visfumet (huisbereid of gekocht; aan jullie de keuze)
  • 150g bloem + extra om te paneren
  • 100g LV boter (Dilea/Alpro Soja)
  • 2 gelatineblaadjes
  • 2 (grote) eiwitten, losgeklopt met 1 el rijstolie en wat peper en zout
  • 250g panko
  • een kleine handvol peterselie
  • een halve citroen
  • olie om te frituren

WERKWIJZE

  1. Smelt de boter op een middelhoog vuur.
  2. Wanneer de boter begint te pruttelen: voeg de bloem toe en meng goed met een garde.
  3. Voeg de visfumet beetje bij beetje toe en meng steeds goed, tot je een goed ingedikte roux hebt.
  4. Kruid af met peper en voeg de garnalen toe.
  5. Week de gelatineblaadjes in koud water en voeg ze toe aan de vulling.
  6. Meng alles een laatste keer, totdat de gelatineblaadjes zijn opgelost en de garnalen goed verdeeld zijn.
  7. Bekleed een ovenschotel met vershoudfolie en doe de kroketvulling erin. Zorg ervoor dat de vulling gelijk verdeeld is over de schotel (dikte +/- 2 cm).
  8. Laat de vulling een nachtje rusten in de koelkast.
  9. De volgende dag kan je de schotel gewoon omdraaien en de vulling in stukken snijden. Ga je uit van de grootte van een kaaskroket, dan heb je ongeveer 12 toekomstige kroketten.
  10. Paneertijd! Neem drie diepe borden en vul eentje met bloem, eentje met het eiwit (zie ingrediënten) en eentje met een gedeelte van de panko (bijvullen wanneer nodig). Haal elke kroket door elk bord en leg ze op een snijplank/bord.
  11. Laat de kroketten min. 1 uur rusten in de koelkast.
  12. Verhit olie in een wok/frituurpan en bak de kroketten 2 minuten op 180°, tot ze goudgeel zijn.
  13. Frituur de peterselie.
  14. Werk de kroketten af met wat peterselie en citroen.

Amateurkok/-bakker, manlief, aspirant-schrijver, lector Engels, community manager, recyclunstenaar, hobbyist-pianist en überdromer. Niet altijd in die volgorde weliswaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: