
Appelcake met pecannoten en veenbessenjam
Een sappige appelcake met een knapperige verrassing. Deze viel bijzonder in de smaak bij de proevers van dienst. Ideaal om een (klein) overschot aan herfstappels op te werken! 😉
INGREDIËNTEN
- 250g zelfrijzende bloem + 1 à 2 el extra (voor de appelstukjes)
- 250g suiker
- 150g LV boter/plantenmargarine (ik ga meestal voor de plantenmargarine van AH) + extra voor bakvorm
- 4 eieren, dooier en eiwit gescheiden
- 2 rode appelen (Gala), 1 groene appel
- 2 el (zurige) veenbessenjam
- 75g pecannoten
WERKWIJZE
- Schil de appelen. Snijd de groene en 1 rode appel in kleine blokjes; de resterende rode appel in schijfjes.
- Smelt de margarine in een steelpannetje.
- Verwarm de oven voor op 170° (hetelucht).
- Mix de 4 eidooiers samen met de suiker. Voeg vervolgens de zelfrijzende bloem en gesmolten boter toe.
- Klop het eiwit stijf en meng onder het deeg met een spatel.
- Meng 1 à 2 el bloem onder de appelblokjes en roer ze door het deeg.
- Vet een lange bakvorm (25cm) in met wat extra margarine.
- Doe de helft van het deeg in de bakvorm en verdeel (ongeveer) gelijk.
- Bestrijk met de veenbessenjam en kruimel de pecannoten erover.
- Doe de rest van het deeg in de bakvorm en verdeel.
- Werk af met de schijfjes appel.
- Bak de cake tot een satéstokje er proper uitkomt. (Minimum 50 minuten, maar kan langer duren. Zodra je over het uur gaat, de cake losjes afdekken met aluminiumfolie.

