
Lactosevrije quiche (II)
Tofu, zongedroogde tomaten en chorizo zijn de sterren van dienst in deze lactosevrije quiche! Liever iets anders? Kijk dan eens naar deze versie, met prei, boerenkool en asperges!
INGREDIËNTEN (4 personen)
Voor het deeg:
- 300g bloem (witte broodbloem/tarwebloem)
- 1 tl zout
- 1 tl marjolein
- 1 tl tijm
- 120ml olijfolie
- 120ml ijskoud water
Voor de vulling:
- 2 uien, in halve ringen gesneden
- 8 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
- 150g chorizo, in blokjes gesneden
- 2 bakjes tofu van 375g (AH)
- 150 à 200ml amandel-/sojamelk
- 2 bakjes zongedroogde tomaten van 120g
- 2 tl suiker
- 1 tl zwarte peper
- zout (naar smaak)
- 2 el olie
WERKWIJZE
- Doe de olie in een wok en verhit op een hoog vuur. Doe de blokjes chorizo erbij en bak ze enkele minuten. Haal ze uit de wok met een schuimspaan.
- Voeg de ui en knoflook toe en bak in 4 minuten gaar. Ze mogen nog een béétje beet hebben. Laat afkoelen.
- Doe de tofu en amandelmelk in een mixer en mix tot een gladde pap.
- Voeg één bakje zongedroogde tomaten, de suiker en zwarte peper toe en mix tot een glad geheel.
- Proeven die handel! Voeg indien nodig wat extra zout of peper toe.
- Doe de afgekoelde ui en knoflook erbij en mix. Er mogen nog wat brokjes in zitten.
- Doe de vulling in een mengkom en voeg tot slot het tweede bakje zongedroogde tomaten toe (houd wel enkele tomaatjes apart voor de afwerking) en de chorizoblokjes. Meng alles goed.
- Verwarm de oven voor op 180° (hetelucht)/190° (conventioneel). Maak het deeg: meng alle ingrediënten in een mengkom tot een bol deeg. Rol het deeg uit en bekleed je quichevorm (voor dit recept best eentje van 28 cm). Zorg dat je deeg tot de rand reikt.
- Prik gaatjes in het deeg en bak het deeg blind voor (15 minuten). Laat de bodem even afkoelen voor de vulling erbij gaat.
- Giet de vulling in het deeg en verdeel egaal over het voorgebakken deeg. Werk af met de apart gehouden tomaatjes.
- Bak 1 uur in de oven.

